субота, 29 червня 2024 р.

 

«Сердечко у вишиванці»

(майстер-клас арт-студії «Лайк»)

      Канікули — це час повної свободи від шкільних уроків та ідеальний час для втілення своїх улюблених ідей, особистого розвитку, занять спортом, спілкування з рідними і друзями.

      КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка» долучилась до літніх майстер-класів , які пройшли в Зіньківському МБК. Діти  нашої громади з цікавістю і задоволенням виготовляли своїми руками патріотичну листівку «Сердечко у вишиванці».







четвер, 27 червня 2024 р.

 

«Конституція України - 

оберіг нашої державності»



         В Україні 28 червня відзначається День Конституції.

         Це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції, і третій рік поспіль Україна святкує його в умовах воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення рф.

         Конституція - найголовніший Закон, який знаменує народження вільної держави, забезпечує повноцінне життя, дає можливість реалізуватися в цьому житті, а також є даниною пам'яті мільйонів українців, що віддали своє життя за

права та свободи українського народу. Вона встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, наче компас, дозволяє людині почуватися у  правовій  захищеності та безпеці.

         З нагоди відзначення 28 річниці Конституції України у ВОД  КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка» була проведена правова подорож ««Конституція України - оберіг нашої державності» для найменших користувачів нашої книгозбірні. Вони ознайомились з історичними передумовами прийняття Основного закону України, простежили шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України, дізналися більше  про  свої Конституційне права та обов’язки.






         Щиро вітаємо вас з визначним національним святом – Днем Конституції України! У цей урочистий день щиросердно бажаємо добра і миру, міцного здоров’я й родинного затишку, стійкості та витримки – усім українцям і особливо нашим бійцям, які зі зброєю в руках зараз боронять кордони нашої країни, захищають усіх нас та наші родини, майбуття рідної України!




середа, 26 червня 2024 р.

Полтавська битва - 

трагедія, якої не уникли

(віртуальний екскурс до 315 – річчя Полтавської битви)




субота, 22 червня 2024 р.

 

«Ой на горі , на горі,

 горіли купальські вогні»

Кажуть, в ніч купальську  творяться дива:

Раптом оживають квіти і трава.

Із часів далеких вірять люди в те,

Що цієї ночі папороть цвіте.

               Наталка Книшова

            Свято Івана Купала – красиве та романтичне дійство, одне з найулюбленіших свят українського народу. Народна пам’ять через віки зберегла Купальську обрядність, і до сьогодні в Україні зберігаються ці цікаві традиції: водяники і мавки, Купала та Марена, стрибки через багаття, пошуки квітки папороті, плетіння вінків та пускання їх по воді...

           Всі обряди  на свято Купала є відголоском віри наших предків в очищувальну та цілющу силу води і вогню.  Ось чому свято Купайла відбувалося здебільшого за участю  цих двох стихій. В цю купальську  ніч навіть зорі сяють крізь призму століть.

            Свято Купала — це незабутні традиції української нації, які міцно тримаються в побуті народу, і передаються із року в рік, із роду і до роду...

            Згадати українські народні традиції маленьких жителів нашої громади запросили бібліотекарі відділу обслуговування  дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека» в  дитячому  парку нашого міста для проведення опен-ейра «Ой на горі, на горі, горіли купальські вогні» .

            Де  ознайомилися із  купальськими обрядами, звичаями, традиціями та прикметами, розкрили секрети плетіння вінків, адже купальський вінок – це не просто окраса, а й оберіг... 

           Учасники заходу із захопленням слухали неймовірні історії та легенди, пов’язані зі святом, а також доповнювали розповідь власними знаннями. Гарний настрій та доброзичлива атмосфера зробили свято незабутнім та яскравим.

 

Зелені свята –

мозаїка народних звичаїв

Україна 23 червня відзначає унікальне свято, яке поєднало давні слов’янські дохристиянські традиції та одне з найважливіших церковних свят – Трійцю. Християнське свято Трійці або Зелені свята відзначається у неділю на 50 день після Великодня.

Усе навколо літу радіє: і ліс, і поле - все зеленіє.

Вже виросли в лузі травичка і квіти,

Так любо тепер нам на них поглядіти.

Українці квітчають свої домівки гілками осики, клена, липи, ясеня, а підлогу встеляють пахучими травами - чебрецем, любистком, полином, татарським зіллям. Напередодні свята, в п'ятницю,  зранку збирають росу, яка, за повір'ям, лікує очі. У суботу обов'язково просять вибачення одне в одного.

У ці дні люди виходять на лісові галявини, щоб віддячити природі за її щедрість. Першого дня Трійці дівчата йдуть у поле чи ліс, плетуть віночки. На другий день Зелених свят влаштовують забави. А на третій день дівчата обирають «тополю» - найвродливішу з них. Її прикрашають стрічками, хустинками, а обличчя обвішують віночками, щоб ніхто не впізнав та всі гуртом ходять по хатах. Вшановують господарів, за це їх щедро обдаровували дарунками. У вечері йшли у поле, щоб розібрати «тополю», при цьому дівчата співали.

 Бібліотекарі КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім.В. Г. Короленка», завітали у дитячий парк щоб провести з нашими юними користувачами народознавчій етюд «Зелені свята -мозаїка народних звичаїв».

Провели квіткову вікторину «Відгадай назву квітки».   

Дізналися про український оберіг -ляльку-мотанку з пахучим трав'яним наповненням та грали у веселі ігри.




      Вітаємо з Трійцею і бажаємо, щоб в душі завжди жила надія, щоб у серці було багато місця для щирої любові, щоб у житті все цвіло і гарнішало. Щастя, здоров'я, радості, добробуту, миру і добрих чудес!

На свято Трійці вам бажаєм

Любові, радості, добра,

Хай миру й спокою без краю

Дарує літня вам пора!

 

пʼятниця, 21 червня 2024 р.

 

Вітаємо з відзнакою!

    В рамках проєкту «10 тисяч мрій для звільнених територій» та Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», під патронатом Героя України,  екс-Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного, за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України  пройшов Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Україна-мрія!», до якого долучилися й діти-користувачі бібліотек нашої громади.

    Вітаємо з відзнакою БО «Фронт допомоги»  Власик Анастасію, користувачку Шилівської бібліотеки-філії, яка взяла участь у конкурсі зі своєю текстовою роботою «Безліч всесвітів різних»,  в номінації «Текстовий опис», вікова категорія 14-18 років.

    Бажаємо нових творчих досягнень і перемог!


вівторок, 4 червня 2024 р.

 

Дзвіночки пам'яті

(до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули в наслідок збройної агресії російської федерації проти України)

З 2014-го року діти України страждають від військових злочинів та жорстокості, з якими на нашу землю прийшла армія росії. Тисячі й тисячі маленьких українців знаходяться далеко від власних домівок, в евакуації. Є такі, кого ворог примусово вивіз до росії й там утримує. А ще є сотні маленьких сонечок, які вже ніколи не простягнуть ручки до мами чи тата, чий дзвінкий сміх вже ніколи не пролунає!

Рішенням Верховної Ради України від 1 червня 2021 року було запроваджено встановити 4 червня   Днем вшанування пам’яті дітей, які загинули в наслідок збройної агресії російської федерації проти України.

Цей важливий день вкотре нагадує нам – ми завжди пам’ятаємо про злочини росії, ми розділяємо з рідними біль втрати від передчасно обірваного нелюдами життя маленьких українців. А ще маємо зробити усе, аби зупинити ворога, вигнати його геть з нашої землі та здобути мир і спокій для наших дітей.

У День пам’яті користувачі відділу обслуговування дітей Зіньківської публічної бібліотеки  вшанували хвилиною мовчання маленьких українців та долучились до тихої акції «Дзвіночки пам’яті».