субота, 22 червня 2024 р.

 

Зелені свята –

мозаїка народних звичаїв

Україна 23 червня відзначає унікальне свято, яке поєднало давні слов’янські дохристиянські традиції та одне з найважливіших церковних свят – Трійцю. Християнське свято Трійці або Зелені свята відзначається у неділю на 50 день після Великодня.

Усе навколо літу радіє: і ліс, і поле - все зеленіє.

Вже виросли в лузі травичка і квіти,

Так любо тепер нам на них поглядіти.

Українці квітчають свої домівки гілками осики, клена, липи, ясеня, а підлогу встеляють пахучими травами - чебрецем, любистком, полином, татарським зіллям. Напередодні свята, в п'ятницю,  зранку збирають росу, яка, за повір'ям, лікує очі. У суботу обов'язково просять вибачення одне в одного.

У ці дні люди виходять на лісові галявини, щоб віддячити природі за її щедрість. Першого дня Трійці дівчата йдуть у поле чи ліс, плетуть віночки. На другий день Зелених свят влаштовують забави. А на третій день дівчата обирають «тополю» - найвродливішу з них. Її прикрашають стрічками, хустинками, а обличчя обвішують віночками, щоб ніхто не впізнав та всі гуртом ходять по хатах. Вшановують господарів, за це їх щедро обдаровували дарунками. У вечері йшли у поле, щоб розібрати «тополю», при цьому дівчата співали.

 Бібліотекарі КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім.В. Г. Короленка», завітали у дитячий парк щоб провести з нашими юними користувачами народознавчій етюд «Зелені свята -мозаїка народних звичаїв».

Провели квіткову вікторину «Відгадай назву квітки».   

Дізналися про український оберіг -ляльку-мотанку з пахучим трав'яним наповненням та грали у веселі ігри.




      Вітаємо з Трійцею і бажаємо, щоб в душі завжди жила надія, щоб у серці було багато місця для щирої любові, щоб у житті все цвіло і гарнішало. Щастя, здоров'я, радості, добробуту, миру і добрих чудес!

На свято Трійці вам бажаєм

Любові, радості, добра,

Хай миру й спокою без краю

Дарує літня вам пора!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар