понеділок, 11 квітня 2022 р.

 

Таємничий світ космосу

(Калейдоскоп цікавинок до Міжнародного дня польоту людини в космос)


12 квітня 1961 року вперше в історії людства було здійснено політ людини в космос.

До цього моменту були запуски в космос штучних супутників, але в цей день вперше космос підкорила людина. Це стало гігантським проривом в історії космонавтики. Сьогодні в космосі вже тисячі супутників, космічні апарати здійснили посадки на Місяць і Венеру, активно вивчається Сонячна система, але перший політ людини був найважчим і найнебезпечнішим, та прагнення до підкорення космосу багатьох тисяч людей, які брали участь у підготовці польоту, подолало всі перешкоди.

Україна – місце, де зародилася світова космонавтика. Тут народились і працювали видатні вчені Ціолковський, Корольов, Янгель, Глушко, Лозино-Лозинський. На легендарних «Комунарі», «Арсеналі» та «Моноліті» розробляли перший у світі супутник. Українець Сергій Корольов запустив першу людину в космос і створив ракету «Союз», яка і досі доставляє космонавтів на МКС.

 Пропонуємо вашій увазі калейдоскоп досягнень та цікавих фактів української космонавтики:

1. Україна входить до ТОП-5 країн із повним циклом виробництва ракетно-космічної техніки.

Наша країна – одна з небагатьох країн світу, яка має замкнений цикл ракетобудування, починаючи з ракетного палива і закінчуючи готовими корпусами, ракетами-носіями (РН) та космічними апаратами (КА). Левова частка створюваного космічного устаткування припадає на державні підприємства, які підпорядковуються спеціальному уповноваженому органу – Державному космічному агентству України.

2. Українська космічна промисловість – світовий лідер за відсотком жінок, які працюють у галузі.

У Державному космічному агентстві України, згідно зі штатним розписом, працює майже 50% жінок. В інших країнах у космічній промисловості працює від 20 до 30% жінок.

3. Українці працюють над будівництвом бази на Місяці.

Українське підприємство ДП «КБ «Південне» імені М.К. Янгеля» працює над проектом постійної бази на поверхні Місяця, і наші науковці вже взялися до роботи. Проект має п’ять етапів реалізації. Останній з них передбачає запуск постійної бази, на якій перебуватиме людина. Заплановано це на 2062 рік.

4. Українські інженери на європейське замовлення створили двигун для ракети-носія «Вега».

У листопаді 2018 року відбувся успішний пуск «Веги» з українським двигуном. Ракета-носій успішно вивела на орбіту космічний апарат Mohammed VI-B, сконструйований на замовлення уряду Марокко компанією «Airbus Defense and Space». Його використовуватимуть для спостереження за змінами земної поверхні, моніторингу в сільському господарстві, прогнозів погоди тощо.

5. В Україні розташовується найбільший у світі радіотелескоп декаметрових хвиль.

Астрономи, які працюють на УТР-2, першими в світі виявили в міжзоряному середовищі спектральні лінії вуглецю (головної «цеглинки», необхідної для появи органічного життя), каталогізували джерела випромінювань у далекому космосі, розробили теорію гравітаційних лінз (щодо того, як викривляється світло від далеких зірок і галактик), вивчили механізми радіовипромінювання Сонця і Юпітера.

6. Українці брали участь у створенні ракети-носія NASA «Antares».

Ракету-носій «Antares» створено американською корпорацією Orbital ATK за участю українських підприємств.

7. Молоді українські науковці перемагають у конкурсах NASA.

Українці запропонували технологію, яка допомогла б пересуватися Марсом. Атмосфера на цій планеті розріджена, а сила тяжіння слабша, ніж на Землі. Дослідники запропонували створити літак, який приземлятиметься на поверхню і збиратиме з планети лід, перетворюючи його на газ. При цьому вивільнятиметься енергія, яка створить реактивну тягу для обертання пропелерів і наступного стрибка. Літак пересуватиметься, як стрибуча комаха.

8. Космонавт NASA розгорнув український прапор у космосі.

Космонавт NASA Рендольф Брезник у 2017 році розгорнув на орбіті український прапор. Він всиновив хлопчика з Дніпра, і тепер його з нашою країною пов’язують родинні зв’язки.

Рендольф Брезник був у космосі двічі, 5 разів виходив у відкритий космос. Саме Ренді другим після Леоніда Каденюка розгорнув на орбіті синьо-жовтий стяг.



Немає коментарів:

Дописати коментар