четвер, 21 квітня 2022 р.


У долі Землі – наша доля

(інформаційна еко-хвилинка до Міжнародного Дня Землі)


Планета Земля - наш рідний дім, в якому створені для нас особливі сприятливі умови, що сприяють нашому існуванню і життєдіяльності, що відкривають для нас різні можливості й достатній простір для їх реалізації. Далеко не кожна планета наділена таким унікальним потенціалом і розташована в таких унікальних умовах, які дозволили б такий бурхливий розквіт життя . Адже вона така одна у всьому всесвіті.

Теоретики звичайно ж допускають, що десь у надрах інших систем і галактик може бути ще щось подібне, будують найпотужніші телескопи, запускають в космос всілякі дослідні апарати, намагаючись знайти хоча б віддалену подібність такого унікального поєднання в просторі, яке представляє наша матінка Земля. Ми стали нещадно використовувати її ресурси, витрачати і споживати, розоряти і нехтувати, порушуючи порядок у своєму власному домі, виснажуючи його і не даючи йому часу для поповнення своїх власних сил. Суспільний настрій потрібно і можна міняти.

На початку 70-х років минулого сторіччя 22 квітня 1970 року була проведена акція, організована відомим американським активістом і політиком, сенатором Конгресу Сполучених Штатів Америки Гейлордом Нельсоном і групою студентів Гарвардського університету. Метою цієї акції було привернення уваги широкої громадськості до крихкості екосистеми нашої планети. Акція мала несподіваний успіх на хвилі численних студентських рухів тих років, переросла в щорічну популярну подію і поширилася по всій Землі.




Це популярне міжнародне свято стало гарною відправною точкою, на хвилі якої у багатьох країнах стали прийматися відповідні закони і державні акти, котрі безпосередньо стосуються вирішенню екологічних проблем та охорони навколишнього середовища.

Слово «екологія» можна перекласти з давньогрецької мови як «будинок» або «майно». Цей переклад повністю відповідає істині, адже Земля – наш спільний будинок, і кожен з нас повинен не тільки постійно пам’ятати про це, але й робити все можливе, щоб планета якомога довше залишалася придатною для життя.

Сподіваємося, що наведені нижче цікаві, серйозні факти про екологію ще раз нагадають кожному з нас, що Земля – наш дім, тому ми повинні дбати про неї, щоб зберегти не лише своє майбутнє, а й майбутнє наших нащадків.

1. Кожні 30-35 кілометрів середньостатистичний легковий автомобіль викидає в навколишнє середовище близько 500-600 г газоподібних відходів.

2. Щороку з нашої планети зникає близько 30-32 тисяч видів живих організмів. Якщо ситуація не зміниться, то до кінця 21 століття на Землі залишиться лише половина живих істот.

3. Щодня близько 2-2,5 мільйона тон людських відходів потрапляють у природні водні об'єкти.

4. Звичні для нас пляшки з пластику розкладаються близько 500-550 років.

5. Один літр машинного масла здатний забруднити понад 1 мільйон літрів питної води.

6. Щорічно у води Світового океану потрапляє близько 250–270 мільйонів тон виробів із пластмаси та пластику.

7. За останні 55-65 років площа Гімалайських льодовиків зменшилася на 16-18%.

8. Джерелом близько 6-7% всього вуглекислого газу, який потрапляє в атмосферу і забруднює її, є металургія.

9. Обсяг токсичних електронних відходів на нашій планеті через 10-12 років збільшитися в 500-550 разів.

10. Кожен шостий житель нашої планети існує у несприятливих та небезпечних для його здоров'я та життя умовах.

11. До 2025-2030 років приблизно 3 мільярди людей з 48 країн відчуватиме серйозний дефіцит питної води.

12. Деякі морські жителі плутають пластикові пакети з медузами, проковтують їх та гинуть.

13. ​​Щорічно на Землі вирубується близько 11-12 мільйонів тропічних лісів, а насаджується в 10 разів менше.



         Ми всі відповідальні за мир і гармонію, без якої життя на нашій планеті знаходиться під великим питанням. Добра воля і добрий дух в силах зупинити всякий наш помилковий напрямок і не будемо забувати про це. Будемо використовувати цю можливість, щоб зберегти перспективу життя!

Немає коментарів:

Дописати коментар