четвер, 26 грудня 2019 р.

Колядки зі старої шухлядки



Християни, що користуються юліанським календарем, у ці дні відзначають Різдво Сина Божого Ісуса Христа. З цієї події почалася нова ера і нове літочислення. Різдво - одне з найбільших християнських свят. 

Наші предки свято Коляди відзначали 24-25 грудня,  яке перенесли святкувати на 6-7 січня за новим стилем. Коляда - це початок нового сонячного року. Після зимового сонцестояння 22 грудня день починає прибувати і сонце повертає на літо. У ці дні шанували Сонце, а також батька усіх богів - Сварога. Це було велике і веселе свято із багатою традицією. Сьогодні свято Коляди переплилося з християнським святом Різдва і обряди поєдналися. Коляду крім українців святкують також інші народи колишнього Великого князівства Руського і Литовського: білоруси під назвою Каляды, литовці Kaledos, а також поляки, які називають свято Koleda.

6 січня відзначають Святий вечір або Багату кутю. Оселю прикрашають витинанками, святковими рушниками, розвішують солом`яних різдвяних "павуків". На покутті встановлюють Дідуха, зробленого з останнього обжинкового снопа. Дідух - це дідівських дух, символ роду, він залишається на почесному місці впродовж усіх зимових свят. 

На свят-вечір починають колядувати, прославляючи Ісуса Христа(а колись Коляду та Молоде Сонце). Колядники з восьмикутною зіркою ходять від оселі до оселі, співають колядки, бажають урожаю, багатства,  усіляких гараздів. Колядують протягом усіх Різдвяних свят аж до Водохреща. 

Про все це ви, любі діти можете дізнатися вибравши собі книгу з народознавчої виставки "Колядки зі старої шухлядки", яка організована на передодні новорічних та різдвяних свят у відділі обслуговування дошкільнят та 1-4 класів. Діти та батьки готуються до святкування Різдва Христового, готуються колядувати, щедрувати, засівати, вітати з Новим Роком, і тут в пригоді стають народознавчі книги  з колядками та щедрівками. 







Немає коментарів:

Дописати коментар