середу, 26 лютого 2020 р.

На прощу до рідної землі(До 115-ї річниці від дня народження Дмитра Нитченка)


Українському письменнику, педагогу, видавцю, літературному й громадському діячу, нашому великому земляку Дмитру Нитченку  22 лютого виповнилося     115 років від дня народження. Народився письменник в селі Лютенські Будища Зіньківського району Полтавської області. А доля закинула його до далекої Австралії, де він прожив зі своєю родиною усе своє життя. 

В далекому Мельборні Дмитро Нитченко був директором української суботньої школи, навчав українських дітей їх рідної мови й літератури, щоб навіть в далекій Австралії відірвані від рідної землі й рідного коріння діти не забували України, милозвучної батьківської української мови, української пісні, української культури.
 Перу Дмитра Нитченка належить ряд книг, які він видав за кордоном "Живий Шевченко", "Від Зінькова до Мельборну", "Під сонцем Австралії", "Листи письменників" та ряд оповідання для дітей.
Книги "Від Зінькова дор Мельборну" та "Під сонцем Австралії" є біографічними, тут письменник описує свій життєвий та творчий шлях.  В книзі "Від Зінькова до Мельборну" є ряд цікавих історичних фактів  краєзнавчого характеру. Ця книга буде цікавою для юних краєзнавців та істориків. 

Земляки люблять й шанують творчість Дмитра Нитченка. В 90-х роках письменник посилками надсилав з далекої Австралії свої книги, так в Зіньківській районній бібліотеці для дітей зібралося їх ціла бібліотечка.              В читальному залі  організована викладка літератури "Скарбниця Дмитра Нитченка" до 115-ї річниці від дня народження письменника-земляка.



1 коментар: