середа, 12 січня 2022 р.

 

«Вода – елексир життя!»

Інформаційний дайджест



     Вода – основа життя. Важко переоцінити значення води в забезпеченні існування життя на Землі, адже на планеті немає жодного живого організму, який би не містив воду. Для людини дуже важливо пити чисту воду – це одна з основних складових здоров’я, як і чисте повітря, здорова їжа і фізична активність. Але зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж Планета може відновити і очистити.
    Нажаль, багато країн вже досягли граничних можливостей водокористування: споживання прісної води за останні пів століття потроїлося. Понад мільярд людей на планеті не мають доступу до чистої питної води і ще 2.6 мільярда відчувають нестачу води для потреб гігієни. На думку експертів політичні конфлікти наступного століття будуть пов’язані зі скороченням запасів питної води. Ми схильні думати, що брак питної води – проблема інших далеких країн. Але це не так. Україна є однією з найменш водозабезпечених країн Європи з недостатнім забезпеченням водними ресурсами.


        Водні об’єкти України вкривають 24,2 тис. кв. км, що становить 4,0% від її загальної території ( 603,7 тис. кв. км ). До цих об’єктів належать річки, озера, водосховища, ставки, канали тощо. Територія України має середню густоту річкової мережі – 0,25 км/км2. Водні природні ресурси України – це, насамперед, місцевий і транзитний стік річок, водні запаси озер, штучних водойм і підземних горизонтів.
        Вода є джерелом життя для будь-якого живого організму на Землі. І хоча вона складається всього з 2 атомів водню і 1 атома кисню, її продовжують вивчати вчені, роблячи про неї нові дивовижні відкриття. І хоча, здавалось би, більшість секретів води всім відомі, деякі факти можуть по-справжньому здивувати кожного:   

1. Людина без води може прожити не більше 5 днів.

2. При зневодненні організму хоча б на кілька відсотків, людина буде відчувати сильну спрагу і занепад сил. Цікаво, що переїдання може стати однією з причин зневоднення.

3. Наш організм складається з води більш ніж на 70%.

4. Теоретично, якби всі льодовики розтанули на планеті, рівень води піднявся б більш ніж на 60 м. Через це затопленими виявилися б 15% суші.

5. При певних умовах вода може замерзати і при плюсовій температурі.

6. Гаряча вода має здатність замерзати швидше, ніж холодна. Цей цікавий факт можна перевірити самостійно.

7. Згідно з дослідженнями, вода успішно поглинає інфрачервону радіацію.

8. На даний момент на нашій планеті близько 1 мільярда людей позбавлені можливості пити чисту воду. Тільки за останні 50 років через право доступу до води, у світі відбулося більше 20 військових конфліктів.

9. Близько 80% всіх захворювань передаються через воду. У зв'язку з цим кожен рік помирає приблизно 25 мільйонів чоловік. А це майже як населення Австралії!

10. Незважаючи на те, що Земля більш ніж на 70% покрита водою, лише 1% є прісною.

11. Із дитинства ми чуємо про те, що слід економити воду. І це правильно, адже навіть найтонше підтікання призводить до втрати до 1000 л води щодня.

12. Сніг здатний відбивати промені світла на 75%, а вода лише на 5%. Саме тому сніжні ночі такі світлі.

13. Вченим вдалося довести, що вода має здатність запам'ятовувати інформацію.

14. Медузи на 99% складаються з води.

15. Новонароджені немовлята складаються з 80% води, в той час як у літньої людини її залишається лише близько 50%.

16. У мантії Землі міститься у десятки разів більше води, ніж на її поверхні.

17. Практично кожна людина знає формулу води H2O. Однак такої чистої води в природі просто не існує через те, що в ній міститься дуже багато різних домішок.

18. Щороку випаровується 1 трильйон тон води. Це число виглядає, як одиниця з 12 нулями.

19. У звичайній склянці води міститься близько 8 септілліонів молекул. Септілліон – це число, яке представляє собою одиницю з 24 нулями.

20. У Тихому океані міститься 46% усієї кількості води на Землі. 23% води - в Атлантичному океані, 20% - в Індійському і 4% - у Північному Льодовитому.

21. За даними ЮНЕСКО, найчистіша вода знаходиться у Фінляндії.

22. В Найробі, столиці Кенії, вода в 10 разів дорожче, ніж в Сполучених Штатах Америки.

23. 97% води на Землі – солона.

24. У полярних льодовиках міститься 2,1% всієї води на Землі.

25. Антарктика вкрита льодом вже більше 30 млн років.

26. За день через підтікання з крана може «спливти» в трубу до 75 л води.

27. Менше 1% води на Землі придатні для пиття.

    Але давайте подумаємо, чи багато ми знаємо про воду, яку кожен день п'ємо? Чи знаєте ви, що склад і властивості звичайної водопровідної води не менше загадкові, ніж походження марсіанських каналів? Світ звичних речей таїть в собі дуже багато загадок. І кожна людина прагне розгадати їх.


Що біжить без прогону? (Вода)
***
Важить за віконцем кульок крижаний,
Він сповнений капели і пахне весною. (Бурулька)
***
Без крил - летить,
Без ніг - біжить,
Без вітрила - пливе. (Хмара)
***
У білому оксамиті дерев,
І паркани, і вдома,
А як вітер нападає -
Цей оксамит опадає. (Іній)
***
Летить сова по синьому небу,
Крила розпластала,
Сонечко застелила. (Хмара)
***
Ковдра біле,
Чи не руками зроблено,
Чи не ткали і не кроілось -
З неба на землю звалилося. (Сніг)

    Наскільки актуальною є проблема водозабезпеченості для Полтавщини? Полтавщина володіє достатніми запасами прісної води, проте має серйозні проблеми із забезпеченням водою населення та її екологічною чистотою, через територіальну нерівномірність природного розподілу. По запасах водних ресурсів Полтавська область займає 11 місце в Україні. Територія Полтавської області складає 4,8% території України, покрита густою мережею річок. Основними джерелами водних ресурсів області є річки Сула, Псел, Ворскла, Оріль та їх притоки, а також Кременчуцьке та Кам’янське водосховища на річці Дніпро. Природні ресурси підземних вод є одним із основних джерел господарсько-питного водопостачання населених пунктів області.


    Корисні поради «як зберегти воду?»

۷ Менше води. Ти можеш просто використовувати менше води в повсякденному житті або знизити свій Водний слід, зменшуючи загальне споживання товарів.

۷ Регулярно перевіряй крани в своєму будинку. Один кран, що протікає, призводить до втрат 75 літрів води на день. Це буде 2250 л на місяць, що дорівнює 20 повним ванн.

۷ Вимикай кран, поки чистиш зуби. Коли ти чистиш зуби, не залишай кран відкритим. Таким чином ти збережеш 6-14 л в день. Те ж саме стосується прийому душу - коли ти намилюєшся, можна закрити кран.

۷ Приймай душ замість ванни. Швидкий душ використовує значно менше води, ніж ванна. Скороти час прийому душу на кілька хвилин.

۷ Використовуй безпечні миючі засоби. Миючі засоби, що містять фосфати, викликають цвітіння води в наших водоймах, що призводить до загибелі водної рослинності і тварин. У країнах Європи використання безфосфатних миючих засобів вже стало звичним і закріплено на рівні законодавства.

۷ Не використовуй туалет як сміттєвий бачок. Кожне змивання води в туалеті витрачає 3-6 л. води. Залишки їжі, косметики та іншої побутової сміття треба викидати в сміттєвий бачок.

۷ Не купуй зайвого. Не купуй того, що тобі не дуже треба. На виробництво кожного товару витрачається значна кількість води. Те ж стосується і продуктів в твоєму холодильнику – не купуй зайвого і завжди доїдай їжу в своїй тарілці!

۷ Для поливу – дощова вода. Збирай дощову воду, щоб використовувати її для поливу саду і городу.


Немає коментарів:

Дописати коментар