середу, 2 лютого 2022 р.

 

Найвидатніший український байкар

(бібліофреш до 210-річчя від дня народження Є.П. Гребінки)

 Народився Євген Павлович Гребінка 2 лютого 1812 року в сім’ї дрібного поміщика – відставного гусарського офіцера – на хуторі Убіжище в 16 км від Пирятина на Полтавщині. На рідному хуторі Гребінка мав можливість познайомитися з життям народу, з його побутом і звичаями, з багатими скарбами усного фольклору. Буйну уяву хлопця живили зокрема численні захоплюючі розповіді няньки-кріпачки Марини. Початкову освіту Гребінка здобув удома від приватних вчителів.


Влітку 1825 року Гребінка їде з батьком до Ніжина і складає екзамени до гімназії вищих наук. Роки перебування в Ніжинській гімназії не були для Гребінки марними. Він збагатився знаннями, життєвим досвідом, з її стін виніс любов до літератури і пристрасну жагу до творчості. Гребінка на початку 1834 року переїздить до Петербурга, де працює чиновником Комісії духовних училищ Міністерства народної освіти, одночасно вчителюючи в різних закладах, а з 1838 року цілком переходить на викладацьку роботу.

Саме на петербурзький період припадає справжній розквіт таланту письменника. В 1841 році упорядковує і друкує альманах «Ластівка». На сторінках якого друкуються твори Шевченка, Котляревського, Квітки-Основ’яненка. Альманах засвідчив існування літератури українською мовою. Найвизначніше місце в поетичному Євгена Гребінки українською мовою, як і взагалі в усій його художній спадщині, безперечно, посідають байки. Байкарський доробок Гребінки складається з 27 творів, але за тематикою досить різноманітний. Своє ставлення до явищ дійсності байкар переважно визначає з народних позицій, спрямовуючи гнів проти жорстокої поміщицької сваволі, несправедливості царського суду, хабарництва. Показовою в цьому відношенні є класична байка «Ведмежий суд».

Значне місце в творчості Є. Гребінки посідає лірична поезія. Писав письменник українською й російською мовами. У 1842 році Гребінка знайомиться з Марією Василівною, онукою сусіда, небагатого поміщика Миколи Степановича Ростенберга, а наступного року вони освідчились. Серце поета ожило й заспівало: «Очи черные, очи страстные…». Ці ліричні рядки, написані українським поетом російською мовою, є одними з найяскравіших в українській ліричній поезії XIX ст.


Романс «Очі чорнії», слова якого хоч і написані російською мовою, але є українцем на українській землі в традиціях української народної поезії, аж ніяк не є «русским цыганским романсом». Ми повинні не лише пишатись, а й мати гордість за українську культуру та її внесок до світової культури. А зараз, до вашої уваги, романс «Очі чорнії» у виконанні квартету «Tenors BELCANTO».

 Гребінка був автором понад 40 повістей, романів і оповідань.  У прозовій спадщині особливе місце займають повість «Кулик» та роман «Чайковский».

В повісті «Кулик» письменник одним із перших змалював трагічну долю двох кріпаків – Петрушки і Маші, які пішли з життя, не витримавши наруги над своїми почуттями. Їхній душевній красі і щирості Гребінка протиставляє бездушність поміщиків Символічність назви повісті Гребінка розкриває в одному з епіграфів:-Кулик ,не велик,а все-таки птица! Герої «Кулика» - прості, але справжні люди. 

Гребінка в романі «Чайковський» зумів правдиво зобразити суворе життя козаків, їх хоробрість і мужність в бою, відданість у дружбі та створив типові образи, вірні історичній правді своїми характерними рисами, властивими народові в період його боротьби проти іноземних поневолювачів. Разом з тим письменник уникнув ідеалізації минулого, особливо козацької старшини. Гребінка показав, що й на Січі не всі жили однаково, що ніколи не було рівності між старшиною і козацькою голотою. На різних суспільних щаблях стоять полковник Іван і старий запорожець Касян. Мало радощів та мізерний достаток у Касяна. Все найдорожче віддав він Запоріжжю і нічого не надбав, крім самотньої та гіркої старості. А в полковника – поля неозорі, скарби незліченні. Роман наскрізь пронизаний українськими піснями, сповнений подробицями тогочасного побуту. І.Франко значно пізніше високо оцінив роман Гребінки.

Вікторина  «Життя і  творчість  Є.П. Гребінки»

1. Коли народився Є.П. Гребінка?

     а) 3 грудня 1814 року;

     б) 5 січня 1815 року;

     в) 2 лютого 1812 року.

2. Де народився письменник?

     а) в селі Калинівка на Вінничині;

     б) на хуторі Убіжище на Полтавщині;

     в) в селі Гончарівка на Кіровоградщині.

3. Як звали няньку письменника?

    а) Олена;

    б) Марина;

    в) Горпина.

4. Який навчальний заклад закінчив Гребінка?

   а) Холмська чоловіча гімназія;

   б) Львівська українська гімназія;

   в) Ніжинська гімназія вищих наук.

5. Ким працював Гребінка, перебуваючи в Петербурзі з 1834 року?

   а) чиновником комісії духовних училищ;

   б) редактором місцевої газети;

   в) консультантом з іноземної мови.

6. Переклад якого відомого твору здійснював письменник?

   а) поема Некрасова «Кому на Руси жить хорошо»;

   б) поема Пушкіна «Полтава»;

   в) Поема Лермонтова «Мцыри».

7. Як називався альманах, упорядкований і надрукований письменником в 1841 році?

  а) «Соловей»;

  б) «Синиця»;

  в) «Ластівка».

8. Із скількох творів складається байкарський доробок письменника?

  а) 32 тв.;

  б) 27 тв.;

  в) 18 тв..

9. З якої байки вираз «Лисичці ж ратиці оддать» став крилатим виразом?

  а) «Ворона і Ягня»;

  б) «Рибалка»;

  в) «Ведмежий суд».

10. В якій повісті Є.Гребінки змальовується трагічна доля двох кріпаків – Петрушки і Маші?

   а) «Бывальщина»;

   б) « Кому зозуля накувала»;

   в) «Кулик».

11. В якому романі правдиво змальовується суворе життя козаків?

  а) «Рассказы пирятинца»;

  б) «Чайковский»;

  в) «Полтавские вечера».

Оселившись у Петербурзі, Гребінка назавжди зберіг любов до рідного краю. Майже кожного літа письменник приїжджав на Україну, відвідуючи рідних, друзів і знайомих.

В останні роки життя Гребінка розпочав готувати до видання зібрання своїх творів у восьми томах. У 1847 році з’явились друком перші чотири томи, наступного року – ще чотири. Але повністю здійснити свій задум письменникові не вдалося. 15 грудня 1848 року у Петербурзі після тяжкої хвороби (туберкульозу) у розквіті творчих сил Гребінка помер. Тіло йог було перевезено на Україну і поховано в Мар’янівці Пирятинського повіту поблизу рідного хутору.

За порівняно невеликий час літературної діяльності письменником були створені оригінальні й перекладні поезії українською і російською мовами, байки, романи, повісті, критичні статті.

Рання смерть обірвала творчість обдарованого і самобутнього письменника в повному розквіті. Але й досі живуть його кращі твори, які дають нам естетичну насолоду. 

Відповіді до вікторини:

1)в;   2)б;  3)б;  4)в;  5)а;  6)б;  7)в;  8)б;  9)в;  10)в; 11)б.








Немає коментарів:

Дописати коментар