середу, 20 липня 2022 р.

 День народження у Братів Капранових

(інформаційний фреш до 55-річчя від дня народження Віталія та Дмитра Капранових, українських письменників, публіцистів та громадських діячів)



 

         24 липня, святкуватимуть свій 55-й день народження Брати Капранови. Дмитро та Віталій, відомі в Україні своєю письменницькою та видавничою діяльністю. Брати-близнюки популяризують українську книжку, історію та культуру. Публіцисти роблять вагомий вклад в українську літературу завдяки новаторському стилю пера та інтерактивному підходу до своїх читачів. Завдяки їхнім книжкам, навіть малеча цікавиться історією та літературною спадщиною України.




         Народилися брати 24 липня 1967 року в м. Дубоссари, нині Молдова. Їхні предки родом з півдня: по материнській лінії з Одещини, по батьківській – з Миколаївщини. Самі вони виросли в Очакові, Миколаївської області і вважають його своєю батьківщиною. Там-таки, в Очакові у 1984 році закінчили середню школу. Крім звичайної школи, закінчили спортивну (греко-римська боротьба) та музичну (фортепіано).

         Вищу освіту отримували в Уральському Політехнічному інституті, (м. Свердловськ) та Московському енергетичному інституті за фахом “Технічна кібернетика”.

         1988 року одружилися з сестрами-близнючками і переїхали до Москви, де за іронією долі жили на вулиці Івана Франка. Працювали на різних посадах у фармацевтичному та виноробному бізнесі, отримали досвід керівної роботи.




         На початку 90-х у Москві організувався потужний український діаспорний рух. Тоді ж взялися за перо і почали писати свою першу книжку “Кобзар 2000”. Писали 10 років, дописували вже у Києві, куди перебралися 1998 року. Причина переїзду банальна – вони не бачили можливостей реалізації себе як творчих людей у Росії. Українці мають жити в Україні.

         Опинившись у Києві 1998 року, застали книжковий голодомор. Видавництва не видавали українських книжок, книгарні їх не продавали. Звичайно, не можна було й думати про те, що хтось видасть їхню книжку.




         І брати вирішили взятися до видавничого бізнесу, побачивши в ньому ринкову нішу. Перший їхній книжковий проект – каталог книжок поштою «Книгоноша». 1998-го року вони зібрали з усіх видавництв усі книжки українською мовою, які були на складах, – незалежно від року видання. Таких книжок набралося 600 назв, усі вони ввійшли до першого каталогу. Отже 1998-го року в Україні існувало лише 600 назв книжок українською мовою, це засвідчено документально.

         2001-го року нарешті вийшов «Кобзар 2000» з ілюстраціями Владислава Єрка.

         Сьогодні їхнє видавництво видає понад 60 назв українських книжок щороку і є одним з лідерів на ринку художньої літератури.

         З 24 лютого 2022 року, з початку російського вторгнення в Україну, письменники брати Капранови боролися з окупантами зі зброєю в руках у Києві в лавах полку "Азов". Дмитро та Віталій заявили, що Київ вистоїть і жодних компромісів із Росією не буде.



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БРАТІВ КАПРАНОВИХ

- Завжди вдягаються однаково.

- У дитинстві батьки їх позначали "зеленкою", щоб не переплутати.

- Брати одружилися з близнючками. А все через настороги їх матері – жити завжди разом і не розлучатися. Зараз вони живуть в одному домі та разом виховують своїх дітей.

- Брати 1998 року документально засвідчили, що на той період в Україні існувало лише 600 назв книжок української мовою.

- Восени 2004-го року, вийшов друком другий роман «Приворотне зілля».

- 2006-го року читачі побачили третій роман «Розмір має значення».

- Паралельно з літературною, видавничою, торговельною та громадською діяльністю  пишуть публіцистику та друкуються у різних українських ЗМІ.

- 2007-го року видали книгу своїх статей «Закон Братів Капранових».

- 2011 року започаткували Всеукраїнський конкурс двійників Тараса Шевченка.

         Книги братів Капранових чекають на наших читачів у відділі обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка».

 


ВЕСЕЛИХ СВЯТ

         Ілюстрована книга для дітей та дорослих про традиції відзначання українських свят. Книжка поділена на пори року, в кожній з яких описані гуляння. Також збірник містить рецепти страв, тексти та ноти пісень, ігри, прикмети, загадки та інше. Окрім того, у книзі є інструкції до різних рукомесел, наприклад, як створити різдвяну зірку. Брати Капранови готували цю книгу передусім для своїх дітей, аби пояснити їм традиції українського святкування.



 

МАЙДАН. ТАЄМНІ ФАЙЛИ

         За словами Братів Капранових, видали вони цю книгу, щоб онуки не казали, що незалежність їм упала з неба. Письменники провели власне розслідування, опитали купу людей аби дізнатися, що відбувалося всередині й поза Майданом під час Революції Гідності. Втім, книга не про Київ, а про Харків, Донецьк, Одесу, Крим та Херсон. Брати вважають, що саме ці міста були вирішальними для революції. Загалом книга зі свідчень очевидців Революції дасть відповідь на такі запитання: Що відбувалося за лаштунками Майдану?  Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса та Харків?




МАЛЬОВАНА ІСТОРІЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

         Ця книга підійде як для дітей, так і для дорослих. Тут викладено короткий огляд найважливіших подій історії України та її важкий шлях до незалежності. Освіжити свої знання з історії допоможуть мапи, фотопортрети відомих постатей, таблиці, а також комікси. Останні досить вправно додають книжці дрібку гумору та перетворюють важке навчання на цікаве читання. Малюнки до книг створювали шість авторів, тож підручник справді не нудний, а дозволяє зрозуміти історію батьківщини в найважчих її аспектах.


Немає коментарів:

Дописати коментар