середу, 27 липня 2022 р.

 

День Української державності

(Історичне резюме)

 




         Про нове свято - День Української Державності - оголосив під час промови до Дня Незалежності 24 серпня 2021 року Президент України Володимир Зеленський. Він також вже звернувся до Верховної Ради з пропозицією зробити це свято вихідним днем.

         Запровадження Дня Української Державності на пленарному засіданні парламенту 31 травня підтримали 257 народних депутатів.

         «З метою утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, спираючись на історію української державності… Вшановуючи пам’ять та засвідчуючи повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, інших видатних представників національної еліти, а також борців за державність та незалежність України, - відзначати День Української Державності щорічно 28 липня — у День Хрещення Київської Руси-України, коли вшановується пам’ять про видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого,» - йдеться в тексті Указу №423/2021.

         В умовах російсько-української війни ворог на найвищому державному рівні активно просуває фейковий образ російської держави, нібито вони – захисники традиційних цінностей, започаткованих за часів Київської Русі, тобто православ’я, народності та державності. Натомість пропагандистська машина РФ заперечує існування української нації.

         Зазначимо, що під час воєнного стану українці не мають додаткових вихідних на свята. День Української Державності запровадили, щоб затвердити спадковість тисячолітньої історії української держави. Також свято націлене на те, щоб захистити національні інтереси України у сфері інформаційної безпеки.

         Таким чином, влітку українці матимуть три державних свята: День Конституції 28 червня, День Української Державності 28 липня та День Незалежності 24 серпня.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар