пʼятницю, 6 квітня 2018 р.

На писанці снується візерунок мережить людям щастя на Великдень




Вдягла весна мережану сорочку,

Умившись і звільнившись від турбот,

І підіймає волошкові очі

До віщих, до церковних позолот.

 Великдень всіх нас на гостину просить,

Малює сонцем полотно небес,
  • І крашанку, як усмішку підносить.
  • Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
  • І дзвони засріблилися завзяті,
  • І ніби покотилось між людьми:
  • "Христос Воскрес!"
  • Невід`ємною частиною Великодного свята є писанка. З давніх давен писанка є символом весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду. Фарбоване, розмальоване яйце вважається оберегом, його намагаються зберігати хочаб рік, до наступного Великодня. Залежно від місцевих традицій, техніки оздоблення, фарбовані, розмальовані яйця мають такі назви: "писанки" - розписані воском, найчастіше двоколірні; "крашанки"- одноколірні; "мальованки" - мальовані пензликом, найчастіше по дереву; "дряпанки",  "шкрябанки" - орнаменти видряпано по фарбованому яйцю гострим предметом; "крапанки", "галунки"- на фарбоване яйце нанесені іншим кольором краплі.
  • Для розписування писанок беруть писачок - металеву трубочку, зігнуту у вигляді невеличкого конуса і насаджають на дерев`яний держечок. Розчин фарби тримають холодним, щоб нанесений воском малюнок не розтопився. Розписувати починають по білому яєчку і кладуть в одну фарбу, ще малюють і кладуть у другу, а далі в третю і т. д. Узори, що були вкриті воском, утворюють орнаменти відповідного кольору. Кольори накладають від найсвітлішого до найтемнішого. По закінченню роботи писанки ставлять у мисці в теплу піч, щоб віск розтопився.
  • Орнаменти писанок пов`язані з місцевою природою, міфологією. Зірки, хрести, сонце, що ними щедро оздоблюють писанку, мають календарна значення. символізують щастя, добробут, добру прикмету. Сонце малюють у вигляді кола, ружі; зірку - у вигляді променів; воду - у вигляді хвилі.
  • На передодні свята  Великодня в читальному залі Зіньківської районної бібліотеки для дітей відбувся майстер-клас по декоруванню яєць. Діти із задоволенням виготовляли та прикрашали великодні яйця, знайомилися в різних техніках декорування. До уваги дітей була запропонована викладка літератури "Золота вісь Великодня!", де була зібрана література про різні техніки декорування яєць.

 Вироби виготовлені власними руками маленьких користувачів Зіньківської районної бібліотеки для дітей.









Немає коментарів:

Дописати коментар