вівторок, 27 жовтня 2020 р.

«А ПАМ'ЯТЬ СВЯЩЕННА…»

       

Година вшанування  до дня визволення України від фашистських загарбників для учнів 7 – 9 класів




День визволення України від фашистських загарбників, свято, яке відзначається в Україні 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час ІІ світової війни за межі України.

В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України.

                                           Живі і мертві, мертві і живі

                                          Герої наші - воїни-солдати.

                                          Ми знаємо: у тій страшній війні

                                          Змогли ви ворога здолати. 

У ці останні дні жовтня 1944 року міста і села України були остаточно звільнені від фашистських загарбників. Пам'ять про тих, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами, живе і нині.      

                                          Вічний вогонь палає,

                                          Дзвонить у долі століть.

                                          Вічний вогонь закликає:

                                          Щастя живих бережіть!

                                                        

                                          Синочку, рідний, чуєш, як курличуть

                                          У синім небі сумно журавлі?

                                          Вони тебе до себе, сину, кличуть,

                                          А ти лежиш в холодній цій землі. 

Ми низько схиляємо голови перед пам'яттю загиблих воїнів- визволителів та вклоняємося живим учасникам тих героїчних подій. Подвиг наших ветеранів – це еталон мужності, патріотизму, сили волі та справедливості. Ми зберігаємо правдиву історію Великої Перемоги нашого народу над ворогом, адже це складає міцну основу для єдності майбутніх поколінь. 

                                         Ми не були в бою, та бій той відчуваєм.

                                         Чому і як живе у нас незнаний бій?

                                         Чому до ворога ми, як вогонь, палаєм?

                                         І день той в пам'яті тримаємо своїй. 

У ході ІІ Світової війни 1939–1945 років саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму.

 Форсування Дніпра -  одна з найбільших в світовій історії воєнних операцій - участь у ній брали понад два з половиною мільйони солдатів, більш як дві тисячі танків та близько трьох тисяч літаків.

1944 року радянське командування силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн. осіб, здійснило серію блискучих наступальних операцій, остаточно визволивши територію України. Нашим військам протистояла гітлерівська група армій «Південь», яка налічувала 1,8 млн. осіб.

У результаті великих боїв радянські війська при звільненні України здійснили 35 наступальних операцій. Внаслідок Корсунь- Шевченківської операції з 24 січня - 17 лютого 1944 року було оточено 10 дивізій противника.

Наступ 22 березня - 16 квітня 1944 року на Півдні став вирішальним: звільнено Миколаїв, Одесу, Херсон, всю Правобережну Україну, внаслідок чого радянські війська вийшли на кордон з Румунією. Наступ у квітні 1944 року в Криму повністю ліквідував німецьке угрупування на південному відрізку фронту. 9 травня 1944 року було звільнено Севастополь.

У ході Львівсько - Сандомирської операції 13липня - 27 серпня 1944 року війська Червоної Армії визволили західні області України, вийшли на територію сусідньої області. У вересні - жовтні  1944 року була проведена Східно - Карпатська наступальна операція.

8 жовтня було звільнено від фашистів останній населений пункт України — селище Лавочне Дрогобицької (нині Львівської) області. 14 жовтня 1944 року відбулось урочисте засідання в Києві з нагоди визволення України.

28 жовтня 1944 року визволено Ужгород — останній населений пункт у межах сучасних кордонів України.

Битва за визволення України тривала 22 місяці. Після вигнання ворога з української землі бойові дії перемістилися на територію Центральної та Південно - Східної Європи. Війська 1-го Українського фронту визволяли від гітлерівських загарбників польські землі, а у квітні-травні 1945 року разом з Білоруськими фронтами провели Празьку операцію, у ході якої був завершений розгром нацистської Німеччини, штурмували Берлін. 2, 3, 4-й Українські фронти взяли участь у звільненні від нацистської окупації Румунії, Угорщини, Болгарії, Югославії, Австрії, Чехословаччини. Війська 2-го Українського фронту брали участь і в розгромі Квантунської армії Японії на Далекому Сході.

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації.

 На території України цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст, 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

76 років відділяє нас від тих днів, коли Україна була звільнена від фашистських загарбників. Та скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують Перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством.

76 років минуло з тих пір, коли наші солдати прогнали гітлерівських нацистів з рідної землі, проте відлуння тих років ми чуємо і сьогодні. До цих пір заходимо могили невідомих солдат, відкриваємо нові факти про війну, отримуємо загублені листи з минулого.

 

                                           В зажурі вічній наші матері...

                                           Я хочу щастя милій Україні,

                                           Я хочу миру на моїй землі! 

 



 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар