четвер, 15 квітня 2021 р.

 Дбаємо про довкілля відповідально

                                                (Бібліоінформер)




На сьогодні забруднення навколишнього середовища досягло критичної точки і ми все частіше чуємо слова «забруднення навколишнього середовища», «забруднення довкілля». Ми вже стали звикати до цих слів і не реагуємо на них та продовжуємо своєю бездіяльністю сприяти екологічній катастрофі.

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), у 2007 році вперше доведено вплив шкідливих факторів навколишнього середовища на конкретні хвороби та травми. Зокрема, що 24% всіх хвороб у світі виникають та розвиваються через погані умови навколишнього середовища. Причому у дітей з цим пов’язано 33% всіх випадків захворювань!

Отже, задумуючись над екологічними проблемами світу, перш за все треба дбати про чистоту тієї території, де ми проживаємо. Адже чисте довкілля – наше здоров’я, а отже – наша мета! Ми всі добре знаємо як поводитись так, щоб не зашкодити природі. Кожен з нас може посадити дерево, виростити гарні квіти, постійно прибирати біля своїх помешкань, не засмічувати береги річок та озер, поновлювати зелені насадження у парках та скверах, дотримуватись здорового способу життя.

 І якщо ми не будемо байдужими до проблем довкілля і дотримуватимемось вище наведених пропозицій, можна сподіватися, що будуть чистими кожна вулиця, місто, село, загалом країна, а люди будуть у злагоді з природою. Тільки спільними зусиллями всього людства ми зможемо досягти позитивних результатів і здоров’я наступних поколінь!

На початку 21 століття перед усією людською спільнотою гостро постали проблеми екологічної безпеки на планеті. До вашої уваги, друзі, Екологічна енциклопедія: у 3т. – К.: ТОВ «Центр екологічної освіти та інформації», 2007 – 416с.     




Книга «Довкілля», безсумнівно буде цікавою й корисною для учнів як додатковий посібник з екологічної освіти. Тут пропонується особлива модель пізнання навколишнього світу.

Еллабі М. Довкілля. К.: «Махаон – Україна». – 2011. – 47с.




Бажання знати якомога більше про природу і довкілля, про природу в уявленні давньої людини проявляла свою силу у вигляді вчинків героїв міфів. Унаслідок цього і сама природа, і її стихії знайшли своє образне втілення. З такими темами ви зустрінетеся в книзі: Природа. Екологія. – Харків: Фоліо, 2018. – 315 с.




Книга «Хто Живе в Тобі» познайомить читача з історіями про мікроби, що допоможе в особистому житті дотримуватися гігієни. Дасть відповідь  на різницю між мікробами і бацилами.

Клер Імер, Марі – Ев Трамбле. Хто живе в тобі. – К.: Моя книжкова полиця, 2019. – 36 с.




Рідний край… Ми впізнаємо за квітучими лугами, за шелестом вітру в кронах дерев, за неповторним смаком джерельної води, за пахощі первоцвітів, та їх збереження, за живильний і смачний сік берези та клена. Все це є і буде, якщо ми любитимемо і будемо бережно ставитися до своєї природи. Про такі проблеми ви дізнаєтеся з книги: Природа рідного краю. – Харків: Основа, 2011. – 319 с.




З розвитком цивілізації вплив людей на природу ставав щодалі то більш потужнішим і до кінця двадцятого сторіччя набув планетарного характеру. Природі самій уже не сила було загоїти завданих їй ран. Тому кожній людині планети Земля слід оволодіти мінімальним набором екологічних знань і способів діяльності, для того щоб її поведінка була екологічно осмисленою. Ось такі проблеми розкриває книга: Екологія. Я пізнаю світ. – К.: Школа, 2001. - 414 с.




Щоб зберегти природу рідного краю треба постійно берегти, любити її і тоді кожної весни ми зустрічатимемо вранішнє сонце разом з первоцвітами, пахучими і квітучими садами, з цвітом соняхів у полі і чистим повітрям.




Запрошуємо до нашої книгозбірні прочитати ці та інші чудові книги. До нових зустрічей!

Немає коментарів:

Дописати коментар