вівторок, 23 травня 2023 р.

 

«Свято на честь українських вояків - борців за волю України»

(до Дня Героїв)

 


23 травня ми відзначаємо День Героїв - це день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України. Передусім це свято лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. День Героїв відзначають понад сімдесят років. У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив відзначити 23 травня як День Героїв. Воно було покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму. Чому саме травень обрано для вшанування Героїв? Тому що в травні віддали своє життя у визвольній боротьбі такі кращі сини України XX століття:

- З травня 1924 року - головний ідеолог державної самостійності України початку XX століття, один із співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський (родом з Полтавщини);

- 25 травня 1926 року в Парижі від кулі більшовицького агента загинув головний провідник української національно-визвольної боротьби 1917-21 років Симон Петлюра (родом з Полтави);

- 23 травня 1938 року в Ротердамі вибух бомби, підкладеної агентом НКВС, обірвав життя організатора українського націоналістичного руху, засновника та першого Провідника УВО та ОУН полковника Євгена Коновальця (родом зі Львівщини).     

Новітні Герої та Героїні України на різних фронтах та напрямках щоденно захищають Україну та український народ від рашистського режиму. Українські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, які сьогодні віддають свої життя за соборність та незалежність нашої України.

 


Книга Героїка трагедії Крут

У спогадах учасників студентського бою під Крутами 29 січня 1918 року, роздумах сучасників, поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних і військових подій осмислюється героїка подвигу юнаків в ім’я України. Видання, матеріали якого подаються, як правило, в оригіналі, друковані раніше тільки в еміграції й часто без повних імен авторів, розраховане на українську молодь і всіх тих, хто цікавиться історією національно-визвольної боротьби нашого народу в 1917-1921 роках.




Марія Матіос

Приватний щоденник. Майдан. Війна

 

«Приватний щоденник. Майдан. Війна» - це, якщо хочете, - моя людська, письменницька і депутатська сповідь про найбільш драматичний період новітньої української історії, учасником і свідком якої я була. Книга - фактаж. Книга - хронологія про героїв нашого часу. Охоплює події з 31 листопада 2013  до липня 2015 років. Жодного вигаданого імені. Жодної вигаданої події. Тільки те, де сама брала участь чи була свідком. Її можна дописувати до безконечності...», – охарактеризувала свій новий твір письменниця.




Євген Положій

Іловайськ. Розповіді про справжніх людей

         «Іловайськ» - книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опиняється в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.

Автор почув історії близька сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях.




Катастрофа і тріумф. Історії українських Героїв

Ця книга про тих, хто пішов боронити нашу землю та зберігає єдність країни. Про тих, хто робив героїчні вчинки, просто добре виконуючи свою роботу і залишаючись вірним присязі. Вона - про силу, волю, мужність. Про Героїв. Тих, хто загинув, і тих, хто вижив, пройшов, пережив. За час війни на сході «День» зібрав і опублікував стільки історій, що вистачило б на кілька томів. Тут ви можете прочитати знакові історії про знакові події цієї неоголошеної війни на Донбасі. Можливо не всі вони припадуть вам до душі, але ви вже ніколи не бачитиме війну абстрактною і далекою, навіть якщо живете за тисячі кілометрів від неї і вам не чутно «Градів»...

В цей день згадаймо у хвилині мовчання та скорботи всіх Героїв-зіньківчан, які віддали своє життя за свою країну, за нас із вами, за мирне небо над головою кожного жителя громади! А всім, хто в цей день боронить свій народ від російських зайд на фронті, бажаємо найскорішого повернення додому з Перемогою! Слава Україні! Героям слава!




Немає коментарів:

Дописати коментар