неділя, 7 травня 2023 р.

            

Помандруємо у світ літературної казки

 (виставка нових надходжень)


        Мабуть, кожен погодиться із твердженням, що авторська казка - найбільш емоційний, тонкий, філософський жанр літератури, здатний доторкнутись до серця не тільки маленького, але й дорослого читача. Найкращі взірці літературної казки були написані справжніми дітьми у дорослих тілах (А.Ліндгрен, Г.Х. Андерсен, Л. Керол та інші не просто на все життя зберегли у собі дитину, але й уміли поєднувати водночас дитяче й доросле світосприйняття), тому й звертаються вони не тільки до наших дітей, але й до тих хлопчиків та дівчаток, що й досі живуть у кожному з нас.

        Літературна казка дає відповідь на складні дитячі  питання: якщо малеча у вас питає, що значить бути дорослим, це дозволить зрозуміти «Пітер Пен та Венді», а що таке війна розкаже «Казка про яблучко,срібну мисочку та сміливу хвору дівчинку».

         Казки наших рідних авторів: Наталії Забіли, Лесі Українки, Всеволода Нестайка до того ж плекають любов у дитини до рідної мови, свого народу, формують  національну свідомість. Казка дає прекрасну нагоду для всієї сім’ї об’єднатись, і провести чудовий вечір у захоплюючих подорожах  неймовірними світами. Тому варто відкласти буденні справи і прочитати дитині "Вітер у верболозах" чи "Гобіта" або "Синього птаха".

              У відділі  обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г.Короленка» для найменших читайликів організована виставка нової літератури «Помандруємо у світ літературної казки».




Iван Андрусяк "Морськосвинський детектив»          

     А чи знаєте Ви, що коли стаються таємничі злочини, усі тварини з довколишніх будинків, ба навіть ті, що живуть на вулиці, неодмінно звертаються до морського свина - детектива Жерара. Однак він знаний ласун, тож береться за справи тільки за умови смачненького гонорару.

Разом із Жераром ти дізнаєшся, хто поцупив котячий сніданок, тікатимеш від голодних хижаків, з’ясуєш геть усе про невідоме страшидло, яке лякає добрих тварин, досліджуватимеш темні закапелки й боротимешся зі страхами, а найголовніше - навчишся миттю ловити зловмисників, застосовуючи дедукцію й логіку. 



 

 Сашко Дерманський «Нічний хруль»                    

Кого не цікавить питання, а як жили первісні люди на теренах нинішньої України? Одного льодовикового дня мамонтеня, вовченя і носороженя знайшли невідому двоногу істоту в бізонячій шкурі. Так почалася трошки ризикована, а трошки весела пригода з порятунку чудернацького хруля.




Світлана Богдан «Викрадений перстень»         

        Всім нам хочеться час від часу побувати у минулому. Так ось трапилось, що малий Микола сумував за татом-козаком: той увесь час на Січі. Аж раптом потрапляє в пригоду, що приводить його до тата. Хлопчику випадає побути джурою в самого отамана Сірка! А що вони роблять, ті джури? Поки Микола проходить випробування, ми дізнаємося, як влаштоване козацьке життя на Січі.



 Андрій Курков «Казка про пилососика Гошу»   

    А от у веселій казці відомого українського письменника Андрія Куркова вже розповідається про  сучасні пригоди пилососика Гоші, про його дружбу з дідком-Пиловичком, який навчив Гошу пропилювати квартиру, про те, що сталося, коли після ремонту повернувся тато Гоші - старий, перевірений часом пилосос, і що врешті-решт довелося зробити пилососику, аби зберегти дружбу дідка-Пиловичка.

А оригінальні малюнки чудової художниці Даші Вернової прекрасно доповнюють цю історію і безумовно сподобаються маленьким читачам.

 

                      

  
              Грася Олійко «Історія, яку розповіла Жука..»

          І ще одна історія це - «Історія, яку розповіла Жука» - перший пікчербук української ілюстраторки Грасі Олійко - це безпосередня і зворушлива розповідь, яка торкнеться сердець дітей і дорослих. Жука живе на заправці зі своїм братом Сіріусом. Їх підгодовує добра жінка, але вона кудись зникає. Тепер песик непереливки, адже надходить зима, а на заправці вирішують їх позбутися і вивозять якнайдалі. Хтозна, що б із ними сталося, якби одного дня на узбіччі не спинилася автівка родини, яка дасть песик прихисток і любов.

  


       Тож запрошуємо всіх охочих: хто любить читати, хто хоче читати і тих хто тільки-но навчився,  відвідати абонемент для дошкільнят та 1-4 класів взяти і  прочитати ці цікаві, захоплюючі нові літературні твори  і поринути в чарівний світ літературної казки!

   

Немає коментарів:

Дописати коментар