понеділок, 11 лютого 2019 р.

Кібердіти, або як не загубитися у світовій мережі?

Картинки по запросу безпека в інтернеті

Інтернет та комп`ютер самі по собі неможуть бути ні поганими, ні хорошими.  Усе залежить від того, як ними користуватися. Німецькі вчені вважають: медіа не шкодять, шкоди завдає зміст, тривалість і невідповідність розвитку. Тобто коли діти мають справу з публікаціями, які не відповідають їхньому віку або не розвиває їх як особистість. Всесвітня мережа Інтернет відкриває унікальні можливості для освіти дитини. Не підводячись з місця, вона може перенестися в будь-яку країну світу, відвідати музеї різних епох, спостерігати за живою природою, переглядати англомовні програми, знаходити собі друзів у будь-якій країні світу. У такий спосіб дитина розвивається, розширює світогляд. Та чи не завдасть їй шкоди тривале "сидіння" перед екраном і чи не потрапить вона до тенет залежності? Це вже залежить від батьків. Брак інформації - це значно гірше за її надмір, тому питання - в умінні робити правильний вибір. Ви, як ніхто інший, зобов`язані навчити своїх дітей відрізнити добре від погпного. Коли найкраще починати знайомити дитину з комп`ютером? Щодо цього побутує безліч думок. Педіатри рекомендуть до трьох років узагалі не давати доступу до гаджетів. Тривалість перших сеансів за комп`ютором у 4-5 річному віці не має перевищувати 20 хвилин. У шкільному віці час робити за монітором можна збільшувати на 5-10 хвилин щомісяця, доводячи до 1,5-2 годин на день, але з обов`язковими перервами на свіжому повітрі чи в активних іграх.


З погляду фізіології

Нещодавні дослідження засвідчили, що занадто яскраве синє світло, що генерується екранами електронних пристроїв, може провокувати деякі порушення зору - наприклад, пошкодження сітківки. Негативний вплив синього спектра світла може призвести до втоми, напруження та сухості очей, зниження концентрації уваги протягом дня та безсоння, оскільки перешкоджає виробленню мелатоніну(гормону сну). Зрештою, збивається біологічний годинник людини, з`являється ризик розвитку захворювання очей. Крім шкоди для зору, лікарі також зауважують, що тривале користування мережею призводить до порушення уваги, пам`яті апетиту. Діти швидко втомлюються, стають плаксивими, дратівливими, агресивними. Комп`ютерні ігри нерідко стають причиною неврозів, які зовсім нещодавно вважали лише хворобою дорослих людей. Найбільше виснажують дітей ігри, розраховані на швидкість реакції ("війнушки", "стріллялки"). Вони змінюють психіку дитини: вона занурюється в себе, їй не потрібен колектив, друзі, її мозок повністю завантажений комп`ютерним світом. Порушується спокійне мовлення, діти стають надто збудженими, мислять комп`ютерними термінами, не відрізняють реальний світ від віртуального. Процес навчання дітей погіршується, якщо вони проводять дуже багато часу з новітніми медіа, і це доведений факт. Комп`ютер відбирає в нас розумову роботу, яка б інакше  розвивала наш мозок, тренувала його та робила більш винахідливим. Сьогодні діти можуть швидко набирати текст на клавіатурі, але не вміють писати грамотно від руки, у старших класах часто читають по складах, а вивчити на пам`ять вірш - узагалі проблема, скаржаться педагоги. Пам`ятайте, що найбільше втомлює дитину ігровий режим. Він вимагає постійного напруження, швидкої реакції, викликає емоції та зміни настрою. Уже після 15 хв  у дітей знижується здатність сприймати інформацію, а 45хв безперервної гри призводять до розумової та м`язової втоми. 


Безпека в Інтернеті

Навіть на найкорисніших, здавалося б, інтернет-ресурсах дитину підстерігає безліч небезпек. Татам та мамам варто заздалегідь розповісти дитині про те, із чим вона може зіткнутися в мережі. Буде краще, якщо з дитиною до 8-10 років в інтернет-прогулянки вирушатиме хтось із дорослих, для того, щоб контролювати маршрут її "подорожей". Знайдіть цікаві дитячі сайти та сторінки  і подорожуйте разом з дитиною в Інтернеті. Якщо ваша дитина користується мережею самостійно, варто подбати про програму фільтрації. Під час підключення до мережі можна встановити заборону на певну тематику, і відповідні ресурси будуть недоступні. Упоратися з цим можна самостійно якщо ви знвєтесь на комп`ютерній техніці, або звернутися до спеціаліста. Є програми які дозволяють створювати "чорні" списки сайтів, блокуючи доступ до них. Та всеж треба вчити дитину відповідально користуватися мережею. Попередьте дитину про недоцільність публікування особистої інформації на власних сторінках та на блогах. Адже онлайн-спілкування може бути досить ризикованим, особливо з незнайомими людьми. Саме тому важливо, щоб підлітки усвідомлювали всі ризики та вміли адекватно оцінювати свою поведінку в мережі.   

Немає коментарів:

Дописати коментар