пʼятницю, 1 лютого 2019 р.

Дівчаче дозвілля на всі 100!




Дорогі дівчатка! Зіньківська районна бібліотека для дітей запрошує вас провести своє дозвілля разом з бібліотекою та книгами.
 Жартома кажуть: «Тиждень нагороджується неділею». Винагородіть свою повсякденну зайнятість – дозвіллям. Як зробити це з користю та радістю? Не дивуйтеся! Відпочивати теж слід вміти. Давай розберемося, що ж це за наука така «дозвілля»? Насправді в психології та соціології дозвілля є об’єктом наукових досліджень, тому що цей рід занять відіграє важливу роль в життя людини. І хто не вміє по-справжньому відпочивати, той і працює, і вчиться у півсили.
       Чим займатися у вільний час? Цікаве питання, на яке існує безліч відповідей. Тому що відпочинок – справа особиста, індивідуальна. У кожного своє розуміння, як проводити вільний час. Тільки уявіть собі: налічується близько сорока різних видів дозвілля! І у кожного виду існує ще чимало підвидів розваг та захоплень. Комусь подобається активний відпочинок, заняття спортом, танці, подорожі, туристичні походи, екскурсії, веселі розваги у товаристві друзів. Хтось надає перевагу пасивному відпочинку й активному поїданню морозива в кав’ярні, спілкуванню тет-а-тет, читанню книг, творчим заняттям, тощо.
         Передусім слід визначитися: чи є в тебе взагалі вільний час, який ти можеш присвятити улюбленим справам? Якщо немає, ми його відшукаємо. Якщо ж він є, навчимося раціонально його використовувати. Є лише одна маленька умова! Давайте відразу домовимося розрізняти два поняття: бездіяльність (або простіше – байдикування) та дозвілля. Можна пролежати всі вихідні (або навіть усі канікули) на канапі з переконливим аргументом «Я пасивно відпочиваю!» А можна виставити контраргументи, відверто кажучи, прибрати до рук свою лінь і подивитися на світ іншими очима – здивованими, зацікавленими, допитливими.
         Займаймося улюбленими справами! Це може бути що завгодно. Немає різниці, що ви робите. Важливо, як ви почуваєтеся під час того чи іншого заняття. Головне – отримувати справжню насолоду, відновлювати свої фізичні та душевні сили. Пам’ятайте, що задоволення – це базова емоція, яка надає нам наснаги у житті, бажання творити, мріяти, дарувати радісний та позитивний настрій іншим.
         І ще одна важлива річ. З дозвіллям пов’язана ваша особиста свобода. Адже саме ви обираєте (принаймні, так повинно бути), чим, коли і скільки вам займатися під час відпочинку. Це час для вашої стопроцентної самореалізації, для творчого прояву вашої особистості.
         
         
Енциклопедії для дівчат

Кривич, Олена Яківна. Енциклопедія для дівчаток [Текст] : Усе про тебе саму / О. Я. Кривич, Є. В. Левінштейн ; худ. Т. В. Пліска. - Харків : Пегас, 2011. - 112 с. : іл.
Енциклопедія для дівчаток [Текст] : твої секрети / уклад. Н. Л. Соніна ; худ. Т. В. Пліска. - Харків : Пегас, 2012. - 111 с. : іл.
Енциклопедія маленької принцеси/ Автори-укладачі Н.Л.Соніна, Є.В.Личката. - Харків, 2010. - 64С. 
Енциклопедії для дівчат розкажуть вам, як корисно, радісно провести відпочинок, як спланувати та заповнити вільний час, які розваги вибрати для друзів, щоб отримати насолоду, відновити сили. Багато порад щодо активного відпочинку (екстремальні, командні, ігрові види спорту, оздоровчі системи); облаштування дівчачої кімнати (фен-шуй, дизайнерські ігри, справи господарські); поради мандрівникам (літній табір, село, заморські країни, піший похід, подорож на колесах або водою, морський відпочинок); щодо зовнішності (стильність, шопінг, аксесуари, взуття, косметика, гармонійність та колір); кодекс леді (правила етикету), поради щодо влаштування святкувань (вечірки, незвичайні свята, Новий рік, день закоханих, дівчачі посиденьки).
Потрібно лише вибрати правильну книгу. Книги розраховані на дівчаток середнього та старшого шкільного віку.



                                       Енциклопедії про перукарське мистецтво

Білоусова Н.В. Суперзачіски для сучасних дівчаток [Текст]. - Харків: Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2010. - 112 с. : іл. - (Для дівчаток).
Сучасна енциклопедія перукарського мистецтва. - Донецьк: ООО "БАО", 2005. - 336с.
В цих книгах ви знайдете багато корисної інформації про перукарське мистецтво та про те, як надовго зберегти волосся здоровим та красивим. Тут описані різні види  модних зачісок та техніки їх виконання, всі  відомі типи завивок та укладок, способи окрашування волосся. Модельні та стильні зачіски для святкових вечорів та на кожен день - для волосся середньої довжини, коротких та довгих. Дотримуючись покрокових інструкцій ви зможете самі зробити різні зачіски, які вам сподобаються. 

                                  Художні книги, що зацікавлять вас, дівчатка!
Книжкове асорті
Ні для кого не буде секретом, що для того, щоб завжди залишатись цікавою людиною та розумним співрозмовником для всіх, треба читати, читати і ще раз читати. При чому читати вдумливо та регулярно! На жаль, сьогодення в нас таке життя, що люди все рідше беруть в руки книгу, частіше замінюючи її Інтернетом. Технічний прогрес наявний, але забувати про справжні книги все ж не варто. Психологами давно доведено, що люди, які багато читають - здоровіші (мається на увазі не фізичне здоров’я, а психічне), успішніші та впевненіші в собі.
Читання художньої літератури різної направленості, різних жанрів, різних авторів передбачає освоєння вами нової термінології, слів, притаманних тому чи іншому жанру, автору тощо. Зазвичай такі слова рідко зустрічаються в розмові з подружкою по телефону і тому читання таких творів розширює ваш загальний кругозір, збагачує словниковий запас та підвищує вашу загальну грамотність.
Ось добірка цікавих книжок для дівчат.

Абеді Ізабель Лола - любляче серце. - Харків: Ранок, 2016. - 320с. 

Книги про дівчинку лолу та її друзів. Усі пригоди лоли:
1 книга. Лола шукає подругу.
2 книга. Сенсаційний репортаж лоли.
3 книга. Секретна місія Лоли.
4 книга.. Аплодисменти для Лоли.
5 книга.. Лола та аварійний вихід.
6 книга. Лола у весільній подорожі.
7 книга. Лола - любляче серце.
8 книга. 5 зірок для Лоли.
9 книга. Лола та єдиний свідок.

А. Аудгільд Сульберг Хто проти суперкрутих: Повість. - Львів:видавництво Старого Лева, 2016. - 208с. 

Дванадцятилітня Анна Беа вважає себе некрасивою, та й у школі на неї поглядають співчутливо. Та дівчинка намагається жити й перемагати в цьому непростому світі.

Гутовська-Адамчик  Малжоната Дівчата з 13-ї вулиці: роман/ Малгожата Гутовська-Адамчик ; пер. з пол. Б. Антоняк. - Львів: Урбіно, 2015. - 240с. 

Ви ще е читали такої відвертої та проникливої книги, де з надзвичайним розумінням описуються проблеми чотирнадцятирічних дівчат! Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія й стримана  відмінниця Зося - однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні.  Та несподівано доля зводить дівчат разом. 









 Крюкова Т. Гордячка. - К., 2000. - 288с.- (Улюблені книги для дівчаток).

Багато пригод та чарівних перетворень прийшлось пережити героїні цієї книги Златі. Адже за її долю з самого народження боролися дві феї добра Доля та зла - Злидня. Втративши все, Злата все ж змогла зберегти найдорожче - любов до свого принца, й це допомогло їй знову знайти себе. Стрімкий розвиток подій, багатство фантазії, незвичайний сюжет з перших сторінок занурюють в чарівний світ казки, й допомагають розібратися в життєво важливих питаннях, краще зрозуміти себе.

 Монтгомері Люсі-Мод Енн із Острова Принца Едварда: роман. - Львів: Урбіно, 2016. - 272с.

Час невблаганно плине, і мрійлива дівчинка, а згодом - зовсім юна вчителька перетворюється на чарівну студентку. Мрії Енн до навчання здійснюються, вона полишає ейнволійську школу та їде до Редмонського коледжу.  Перед нею відкриваються нові можливості, нові знайомства, нові друзі й сердечна подруга Філіппа... Крім того, врода Енні та її небудденний розум привертають усе більше уваги.  







Монтгомері Люсі-Мод Енн із Ейвонлі: роман. - Львів: Урбіно, 2016. - 272с.



Фет, Моніка. Моя сестра Каті [Текст] : 34 історії / Моніка Фет ; іл. В. Юдіної ; пер. з нім. Л. Панасевич. - Львів : Старий Лев, 2007. - 255 с. : іл. - (Обережно : дівчатка!).
Рутківський, Володимир. Ганнуся [Текст] : весела пригод. повість / В. Рутківський ; іл. І. Ключковської. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2012. - 253 с. : іл. - (Обережно : дівчатка!).
Рутківський, Володимир. Ганнуся. У гості до лісовика [Текст] : весела пригод. повість / В. Рутківський ; іл. І. Ключковської. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 230 с. : іл. - (Обережно : дівчатка!).




Корисне дозвілля
Відпочивати найкраще тримаючи щось смачненьке у руці. Тістечка, тортики, ласощі… А якщо нічого немає, то можна і власноруч приготувати саме те, чого бажає душа. Багато хто любить відпочивати, готуючи страви, якими можна порадувати своїх близьких.
А якщо нічого готувати не хочеться, то можна розслабитись, зайнявшись рукоділлям. Власноруч виготовлені прикраси, невеличкі корисні дрібнички – це не тільки захопливо, а й практично і зручно.
Гук, Наталя. Книга історій та рецептів смачного настрою [Текст] / Гук, Наталя ; іл. О. Гук. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2016. - 155 с. : іл. - (Теплі історії).
Рецепти щасливої кухні [Текст] / авт.-уклад. О. Т. Старчаєнко. - Харків : Фактор : Pelican, 2012. - 279 с. : фотогр. - (Енциклопедія берегині домашнього вогнища).
Петчет, Фіона. Печиво і тістечка [Текст] : Кулінарна книга маленької господині / Петчет, Фіона ; пер. з англ. В. Наливаної; худ. А. Ларкум, М. Сейдж ; фото Г. Олен; рецепти та описи приготування К. Аткінсон. - Київ : Країна Мрій, 2008. - 96 с. : іл., фотогр.
Уильямс, Джуди. 50 рецептов для юных кулинаров [Текст] / Уильямс, Джуди. - Москва : Махаон, 1999. - 94 с. : іл., фотогр.
Чарівний бісер [Текст] / уклад. В. Ю. Гаврилова. - Харків : Ранок, 2014. - 127 с. : іл., фотогр. - (Кращий подарунок для дівчинки).
Романова, Марина Юрьевна. Настольная книга рукодельницы [Текст] : Выбери себе занятие по душе / М. Ю. Романова. - Харьков : Аргумент принт, 2014. - 253 с. : іл. - (Полезная книга).
Байер, Анетте. Книга рукоделия для маленькой принцессы [Текст] / Анетте Байер, Инге Вальц, Габи Зайбольд ; пер. з нім.О. Соболева та ін.; ред. Є.Н. Чупіна. - Ярославль : Академия развития, 2009. - 144 с. : іл. - (Мир рукоделия).


Немає коментарів:

Дописати коментар