четвер, 28 січня 2021 р.

 

      Під Крутами країни честь обороняла юність…

                                      (Бібліографічний дайджест для учнів 5 – 9 класів)

 



Ще юнаки, ще майже діти,

А навкруги і смерть, і кров.

“На порох стерти, перебити!” —

Іде на Київ Муравйов.

Полків його не зупинити,

Та рано тішаться кати:

Коли стають до зброї діти,

Народ цей — не перемогти!

                                                                                     М. Луків

 

Неможливо осягнути всю глибину трагічності історії України.

Останні понад 100 років були особливо насичені подіями, адже українці виборювали волю в надзвичайно важких умовах: боротьба за незалежність в оточенні ворогів; втрата першої незалежності; дві Світові війни, в яких Україна була ареною цих війн; великий Голодомор, в якому втрачено десятки мільйонів життів українців... Україна втратила третину етнічних українських теренів як на сході, так і на заході. 100 років поспіль триває боротьба за волю й незалежність України. ХХ століття було надто кривавим для України. В ХХІ столітті війна триває і захисники нашої держави, як і під час визвольної боротьби у ХХ столітті, продовжують боронити її від одвічного ворога... Ціна Незалежності надто велика... Бій під Крутами – одна з тих сторінок української історії, що став символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України. 




Українців під Крутами загинуло, за різними оцінками, 70 - 100 осіб. На сьогоднi вiдомi прiзвища 20 - ти з них. Це студенти Народного унiверситету: Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти Київського унiверситету святого Володимира: Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гiмназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї: Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич.

Втрати бiльшовицьких вiйськ сягали 300 воякiв. 




Як саме відбувався нерівний бій? Читайте в мемуарах учасників бою під Крутами (http://kruty.org.ua/spogady).

Затримавши ворога на чотири дні, українські війська дали змогу укласти мир між урядом Української Народної Республіки і державами Четверного союзу. Перемовини закінчилися 9 лютого 1918 року підписанням Брестського мирного договору. 




У квітні 1918 року завдяки підтримці німецьких та австро-угорських військ (відповідно до Брестського договору) українці звільнили від більшовиків майже всю Україну. Отже, бій під Крутами став боєм за майбутнє України.

Події Української революції засвідчили: державність без армії неможлива.

Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому зараз героїв Крут називають першими кіборгами.

У 2018 році урочистості до 100-річчя бою під Крутами відбулися на території Меморіалу пам’яті Героїв Крут біля села Пам’ятне в Борознянському районі Чернігівської області. Тоді ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна та Військового інституту телекомунікації та інформатизації символічно подолали шлях Героїв Крут. 




Бій під Крутами став лише однією невеличкою віхою в українських визвольних змаганнях. Невеличкою, але значною за своїми наслідками. І усвідомивши цей факт, ми, нащадки, забов’язані зберегти у собі той вічний вогонь, ту непереможну любов до Батьківщини, яку мали вони, юнкери і гімназисти. Молоді хлопці, перед якими лежало неораним полем ціле життя і які без жалю поклали його на вівтар служіння Україні.

Більш детально ознайомитися з подіями тих днів вам допоможуть книги:






Крути. Січень 1918 року» (документи, матеріали, дослідження, кіносценарій). / Історико – культурологічне товариство «Герої Крут»; упоряд. Я. Гаврилюк. – Київ: Просвіта, 2008. – 839 с.

До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Л. Старицької-Черняховської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр. Збірник упорядковано у хронологічному порядку. Завершує видання кіносценарій «Крути».

Адресується дослідникам, викладачам вищих навчальних закладів, учителям шкіл, студентам, широкому колу читачів.






Незалежність України. ТОВ «Видавництво «Мамине сонечко». – 2016. – 48 с.: іл.

На її сторінках – оповідання та віршики про рідний край; історичні матеріали про створення Конституції України, про найдавніші назви нашого краю; цікаві факти про українську мову. Також є матеріали, присвячені пам’яті героїв Крут та революції гідності. Діти дізнаються, чому стався голодомор в Україні в 1932-1933 роках, а також багато іншої цікавої для дітей інформації про Україну та її громадян.

Збірка розрахована для дітей віком від 5-ти до 14-ти років. Має обсяг 48 сторінок. Книжечка прикрашена кольоровими ілюстраціями.




Сорока Ю. В. Бій під Крутами / Ю. В. Сорока. – Золоті Ворота, 2013. – 120 с.

29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. Цей бій набув особливого значення у свідомості багатьох завдяки героїзму української молоді.

Фільми про Крути:

Крути 1918 

https://www.cinema.in.ua/film-kruty-1918-onlain/

Крути. 100 років битви

https://www.youtube.com/watch?v=Fs4qECKG3as&t=254s

Україна: забута історія. Крути: молода кров

https://www.youtube.com/watch?v=ddt81Aea_S4

Христина Соловій - Стежечка | OST - Крути 1918

https://www.youtube.com/watch?v=BLMT0qhr8kw

Христина Соловій - Холодно | OST - Крути 1918

https://www.youtube.com/watch?v=GydvZfWZwp0

Немає коментарів:

Дописати коментар