четвер, 21 січня 2021 р.

 

Любі наші маленькі читачі!

До Вашої уваги свіжа преса!


Сьогодні Вашій увазі пропонуємо статті з журналів.

Експерти Міжнародного руху School Recycling World розробили безплатний онлайнкурс про правильне поводження  з відходами, запровадження сортування вторинної сировини у школі і вдома, про ощадливе, усвідомлене споживання. Десятки лекцій, статтей, фільмів говорять нам про можливості перетворення сміття на корисний ресурс. Усе залежить від підходу та звичок. Хтось просто позбавляється непотрібних речей, хтось дарує їм друге життя. Відповідне ставлення до цієї проблеми приносить користь людям та природі. З чого починати? Як це зробити? Знайдіть відповіді в статті «Перетворюємо сміття».




1.    Перетворюємо сміття (Правильне поводження з відходами). // Однокласник. – 2021. - 1. – С 10 – 11.


Катану можна вважати одним із символів Японії цей легендарний меч розбурхує уяву хлопчиків і надихає відомих режисерів, він вважається найдовершенішою холодною зброєю у світі, від одного вигляду якої перехоплює подих. Але чому японці так шанують цей меч? Яке значення для них має катана? На ці та інші питання відповіді вам дасть стаття «Катана: окраса і гордість самурая».





2.    Артасевіч О. Катана: окраса і гордість самурая (Цікаві факти). / О. Артасевіч. // Однокласник. 2021. - 1. С 25 – 27.


«Усе пропало!» - у розпачі вигукнули астрологи, дізнавшись про відкриття 13 – го знака зодіакусузіря під назвою Змієносець. Виходить, стародавня зоряна карта вавилонян не дійсна, і ми все життя читали чужі гороскопи?.. Без паніки! Читайте далі про знаки зодіаку та їхнього несподіваного родича в статті «Тринадцятий зайвий?».




3.    Тринадцятий зайвий? (Відкриття 13 – го знаку зодіакусузіря Змієносець). // Задавака. – 2021. - 1. – С 3.


Сучасний світ так швидко змінюється, що популярні колись професії тьмяніють на фоні нових. Поява інших реалій життяновітні винаходи, космічні досягнення, наукові відкриттязумовила необхідність нових професіоналів у найрізноманітніших сферах. Стаття «Професії з майбутнього» познайомить вас з ними.




4.    Професії майбутнього. // Задавака. – 2021. - 1. – С 7.


У грудні 1908 року експедиція відомого англійського полярного дослідника Ернеста Шеклтона вперше вирушила в Антарктику до Північного полюса і випадково натрапила на несподівану знахідку. Після переходу через величезний льодовик Бердмор, на краю полярного плато серед снігу та льоду дослідники виявили відклади камяного вугілля. Також неподалік знайшли відбитки листя рослин на валунах з пісковику і навіть скамянілі фрагменти деревини.

Висновок був надзвичайним: колись Антарктида була теплим і лісистим континентом! Більш детально про ці та інші не менш цікаві відкриття вам розповість стаття Ігоря Дикого «У пошуках Антарктичних динозаврів».







5.    Дикий І. У пошуках Антарктичних динозаврів (Історія палеонтологічних відкриттів в Антарктиді). / І. Дикий. // Колосок. – 2021. - 1. – С 2 – 9.


Яке це диво: заходите у кімнату, а на підвіконні вас чекають зелені улюбленці з ароматним блискучим листям та соковитими жовтими плодами, що аж гілля гнуть додолу, - лимони. А який ніжний аромат наповнює оселю, коли лимони цвітутьІ, звичайно, приємно пригостити всю родину смачним чаєм із щойно зірваним, власноруч вирощеним цитрусом.

«Зелений друг» саме таку назву має стаття Олесі та Наталі Загульських, яка розповість вам про цей незвичний фрукт.






6.    Загульська О, Загульська Н. Зелений друг (Рослини. Частина І. Цитрусові). / О. Загульська, Н. Загульська. // Колосок. – 2021. - 1. – С 10 – 15.


Продовжуємо наше знайомство з яблуком. До вашої уваги продовження попередніх статтей Оксани Загубинога «Таємниці яблука, символа пізнання».






7.    Загубинога О. Таємниці яблука, символа пізнання (Рослини. Частина 3) / О. Загубинога. // Колосок. – 2021. - 1. – С 16 – 21.


Яким незвичним та дивовижним здається навколишній світ! Зелені ліси, блакитні моря та океани, жовті піски пустель, величні сірі гори, які вилискують на сонці своїми білими шапками. Усе це різноманіття природних див людина бачить завдяки своїм очам, які також є справжнім дивом природи. Саме за допомогою зору ми сприймаємо понад 80 % інформації про навколишній світ, яка надходить до нас завдяки світлу.

Стаття Євгена Гайдая «Кольоровий світ» познайомить вас зі світом в якому ви живете.








8.    Гайдай Є. Кольоровий світ (Кольорова фізика, біологія, екологія, географія, астрономія) / Є. Гайдай. // Колосок. – 2021. - 1. – С 22 – 31.


Свого часу Карло Ратті увійшов у список людей, що змінять світ, який опублікував журнал «WIRED». І хоча ця подія відбулась у далекому 2012 – му, його імя досі вважають головним, коли говорять про розвиток технологій у містах майбутнього

Зрозуміти, якими ж саме Карло Ратті бачить міста майбутнього вам допоможе стаття Альбіни Шевчук «Міста майбутнього вже сьогодні».







9.    Шевчук А. Міста майбутнього вже сьогодні / А. Шевчук. // Колосок. – 2021. - 1. – С 32 – 39.


Усі тіла у Всесвіті рано чи пізно закінчують своє існування. Не є винятком і зорі. Помираючи вони залишають після себе зоряні залишки, фізичні процеси в яких не менш цікаві, аніж процеси, що супроводжують їхнє життя та еволюціюСтаття Олександра Шевчука «Рекорди зоряних залишків» познайомить юний любителів астрономії з незвичними космічними рекордами нашої Сонячної системи.






10.    Шевчук А. Рекорди зоряних залишків (Космічні рекорди) / О. Шевчук. // Колосок. – 2021. - 1. – С 40 – 45.


Кальки та чужомовні запозики стають темними плямами на білому тлі української мови. Уся її розкішу давніх, питомих словах та словосполученнях, які несправедливо та незаслужено перебувають у глухенних, непомітних закутках і принишкли забутими. Мало обороняти рідну землю від наступів оскаженілого ворога, не менш важливостояти на варті мовного фронту

Стаття «Моване калька» навчить вас правильним словосполученням.




11.    Моване калька (Колоскові уроки). // Колосок. – 2021. – 1. – С 48 – 49.


З допомогою рубрики «Юні кулінари» в журналі «В гостях у казки» юні господарочки зможуть приготувати незвичних сніговичків, різдвяний посох, кумедних пінгвенят та ялинку.




12.    Юні кулінари (Зимове меню: Сніговички, Різдвяний посох, Пінгвенята, Ялинка). // В гостях у казки. – 2021. - 1. – С 30 – 31.


І на сам кінець з допомогою рубрики «Домашня майстерня» юні умільці зможуть зробити веселих пружинок та підставки для олівців у вигляді кумедного Сніговика та Діда Мороза.




13.    Гості на Різдво (Домашня майстерня: Веселі пружинки, підставка для олівців «Сніговик», «Дід Мороз»). // В гостях у казки. – 2021. - 1. – С 32 – 33.

Сподіваємося наші підбірки стануть Вам у нагоді, гарного перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар