пʼятниця, 19 листопада 2021 р.

Майдан у книгах

(Бібліофреш до Дня Гідності та Свободи)

Історія України мала багато трагічних періодів, коли свобода і навіть сам факт існування українського народу опинялися під загрозою. Але завжди в такі періоди найкращі сини і дочки України ставали на захист своєї землі, своєї держави, своїх співвітчизників.

Нині знову прийшов цей час – час вибору між свободою і рабством, світлим майбутнім та темним минулим, справедливістю та тиранією. На Майдані пліч-о-пліч стали українці і євреї, росіяни та вірмени, грузини і білоруси. Їх об’єднали українська земля та бажання жити у вільній країні. Спочатку вони вимагали право вибору. Потім їм довелось вимагати право жити. І хоч кулі снайперів – це вагомий аргумент, але ні кулі, ні гранати, ні нелюдська жорстокість не змогли перемогти цих людей. Вони гинули, та не здавались…Трагічні події в Україні, починаючи з листопада 2013 року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану, і заради чого пожертвувала своїм життям “Небесна Сотня”. 

Горить свіча і пам'яті сльоза,

Додолу з неї краплями стікає,

Земля ридає, плачуть небеса,

Майдан Героїв з почестю ховає.

Їх взяв Господь, щоб ангелом в раю.

В його садах довічно проживати,

Вони завжди залишаться в строю,

Про них народ пісні буде співати.

Небесна сотня білих журавлів,

Душа, яких летить під небесами,

Ніхто із Вас вмирати не хотів,

Хай вічна пам'ять лишиться за вами...

Сьогодні туга душу розпина,

Багато з вас в коханні не признались,

Надворі скоро втішиться весна,

Чому ж її ви, хлопці, не діждались?..

Горить свіча і пам'яті сльоза,

Додолу з неї краплями стікає,

Земля ридає, плачуть небеса,

Героїв Україна пам'ятає..

Слава Україні! Героям Слава!

(Богдан Пісний “Ангели Майдану”)

Саме цими словами Україна проводжала в останню путь своїх синів та дочок, тих, хто загинув за свою країну, за свій народ. Знову від нас пішли найкращі, ті, для кого “справедливість”, “гідність”, “свобода”, “Україна” були не просто словами, а сенсом їх життя.

Ми вшановуємо пам'ять Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя за нашу рідну землю, за Україну. Кожен із цієї Небесної Сотні, як і ми з вами, мав свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну.

Не залишили без уваги революцію й письменники. Ще за часів подій Майдану українські митці працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою. Тож вже після 20 лютого почали виходити в світ нові книжки про Євромайдан. Наша книгозбірня пропонує прочитати книги тих подій та Героїв Небесної Сотні.

Слово Майдана.  Олег Виноградов

У книзі зібрано сто оповідань учасників і очевидців подій, що сталися на Майдані Незалежності в Києві з листопада 2013 по лютий 2014 року. Спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямків і рухів Майдану нададуть можливість дізнатися всю правду про революційний Майдан, а також зрозуміти думки, надії і вчинки тих, хто ціною власного життя відстоював честь України і гідність свого народу. Всі оповідання - цікаві, відверті, емоційні і по-своєму унікальні. Кожен майданівський день, кожну подію, кожен штурм герої книги бачили по-різному. 

«Дорога в безсмертя: Дмитро Коряк»

З вірою в перемогу йдуть у зону АТО мобілізовані військовослужбовці та добровольці, з надією на швидкий мир ми проводжаємо їх зі сльозами на очах. Мільйони гривень пожертвували на їх потреби ті, хто служити не може. Проте рана на Сході України і далі кровоточить. Кажуть, що саме так гартується справжня нація.

Якби ж мені, синку, не жаль.

Ти ж на моїм серцю лежав...

Ці рядки з тужливої народної пісні «Плине кача по Тисині», що стала неофіційним гімном, який виконують в пам'ять за загиблими активістами Євромайдану (Небесної сотні) та полеглими під час війни на сході України, мимоволі спадають на думку, коли береш до рук книгу Надії Гринь «Дорога в безсмертя: Дмитро Коряк.»

У коротких біографічних відомостях Вікіпедії зазначено, що Дмитро Коряк – український громадський та військовий діяч, вояк полку «Азов», позивний «Брат». Осколок обірвав життя молодого полтавця у зоні АТО на Донеччині, під час боїв за селище Саханка поблизу Маріуполя.

Красивий українець, розумний і хоробрий,

Й душа була у нього — весняний соловей!

На момент смерті йому було лише 25...Залишилися посмертні державні нагороди, могила на Алеї Героїв центрального міського кладовища у Полтаві та згорьовані батьки, у яких війна забрала сина, а з ним і надії, майбутнє, спокій. А ще світла пам'ять рідних, знайомих, однокурсників, побратимів...

Матіос М.  Приватний щоденник. Майдан. Війна...


"Приватний щоденник", мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця "загартовує правдою" про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан...змінила війна... А ще - свої історії "про конкретні битви за дуже конкретних людей". У час," коли музи здебільше мовчать, а говорить зброя", Марія Матіос розпочинає "особисту війну і боротьбу" за "кожну конкретну людину" – боротьбу за свою Націю. У найдраматичніші та найкривавіші дні Майдану вона боронить Націю від звірств Беркута та ошаленілих тітушок; у київському СІЗО, судах, лікарнях, госпіталях, у солдатських траншеях та бліндажах, у розгромлених містечках та селах Донбасу - вона захоплюється Її мужністю, благородством та гідністю. А в дні глибокої скорботи та дні світлої радості надії вона просто тримає свою Націю за руки, втирає Їй сльози, "передаючи своє тепло і співчуття"...

"Майдан. Події - свідчення - менталітет", Олександр Стражний

У цій книзі подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на тлі голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Розгляд, зроблений не просто учасником Руху Спротиву, але й психіатром, надає фактам неочікуваного осмислення. Менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях – він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і врешті-решт діє. Аналізуючи поведінку учасників Руху Спротиву і пересічних громадян, які підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки – які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які — залишилися “незадіяними”. Завершується книга підсумком – яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану і що може чекати на Україну в майбутньому.

«Майдан. Погляд зсередини» Олег Трайдакало

На перший погляд, це історія про простих людей — справжніх, щирих, добрих і небайдужих. Проте їм судилося стати насправді незвичайними, видатними людьми.

У подіях Революції гідності на київському Майдані їм довелось поєднати доброту і терпимість із праведною люттю задля порятунку всієї України. Без перебільшення, самовідданість і щоденна робота цих людей із легендарної «Львівської брами» зробили можливими тектонічні зміни в українському суспільстві.

У цій книзі на 100% справжні автентичні емоції і почуття: терпимість до опонента, яка увінчується порозумінням; справжнє братерство людей, об’єднаних спільною метою і великою національною родиною (це у часи, коли навіть сусіди можуть вороже ставитись одне до одного); відчайдушна стійкість мирного протесту; криваве протистояння з ворогом, який перетнув межу людяності; невимовна гіркота втрати людей, які стали за нетривалий час найдорожчими, рідними людьми, оскільки народились як справжні Українці.

Ця історія не про жорстокість протистояння з ворогом. Вона про справжні чесноти найкращих людей, які живуть поміж нас. І вона насправді захоплює.

Майдан ридав, а сотня в небо йшла,

Один за одним наче янголята.

Тут, на землі прощались матері,

А в небі зустрічала Божа Мати.

Майдан стогнав, а сотня в небо йшла,

Земля змішалась з кров’ю і сльозами.

Ридали всі: і рідні, і чужі,

І кров текла із серця, наче з рани.

Боліли рани та вже не болять,

Жовто-блакитний стяг покрив їх тіло.

Один за одним шикувались в ряд,

Героїв сотня в небо полетіла.

Вічна пам'ять Героям Небесної Сотні, які поклали своє життя, захищаючи незалежність і майбутнє нашої Батьківщини.

Герої не вмирають! А живуть в наших душах, торкаються струн нашого серця. 




Немає коментарів:

Дописати коментар