вівторок, 9 листопада 2021 р.

 

О рідна мово, мово солов’їна, у тебе кожне слово, як перлина!

Любіть Україну у сні й наяву,

Вишневу свою Україну,

Красу її вічно живу і нову,

І мову її солов’їну.

 

Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови.  Це свято вшановує вся наша держава. Запровадили день писемності ще у 1997 році.

Встановлене воно було на честь Нестора літописця, послідовника Кирила і Мефодія. Саме його вважають «батьком українського письма».


Наша мова прекрасна, бо писалась людьми із гарячими серцями: Л. Українкою, М. Рильським, П. Тичиною, В. Симоненком, Т. Шевченком, І. Франком та багатьма іншими митцями. Вони всі прагнули, щоб мова огорнула всю Україну.

Зачинателем сучасної української літературної мови вважається І.П. Котляревський, а основоположником – Т.Г. Шевченко.


9 листопада не є вихідним, проте цей день намагаються відзначити по-особливому.

Щорічно проводять тематичні заходи, читання віршів, літературні вечори. Кожного року по радіо лунає традиційний диктант, у якому можуть взяти участь усі охочі – навіть за межами України. До нашої книгозбірні також завітали юні читачі, щоб ознайомитися з книгами про мову.

         


Також, до Дня писемності та мови проводиться Всеукраїнський конкурс ім. Петра Яцика. Позмагатись у своїх знаннях української мови можуть навіть іноземці! Петро Дмитрович Яцик, усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю. Після здобуття незалежності він часто приїздив до України. Мовна ситуація в Україні дуже непокоїла Петра Яцика, бо він був переконаний, що є мова – є й держава, немає мови – немає держави. Так народилася ідея конкурсу з української мови для української ж молоді.  Рік від року конкурс набуває популярності, бо головна мета цього мовного змагання – утверджувати державний статус української мови, підносити її престиж.


Цікаві факти про українську мову:

Ø Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї.

Ø нею користуються приблизно 45 мільйонів людей;

Ø поширена у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США;

Ø за кількістю носії є однією із перших слов'янських мов;

Ø входить до 30 найпоширеніших мов світу.


Українська мова багата не тільки в піснях, а й у побуті. Хто з вас не був в українській хаті? Кругом вишивки, скатертини, серветки і рушники.


Українська мова, мов кринична вода, яку черпаєш, а їй немає ні кінця, ні краю.

Українська мова багата на прислів'я та приказки про мову. Їм не одна сотня років, вони несуть мудрість народу, його дотепність й красномовність. Мова - це найвище багатство, скарб кожного народу. Наші предки звертали увагу на чистоту, щирість, вагу слів.

v У кого рідна мова, в того й душа здорова.

v Щире слово, добре діло душу й серце обігріло.

v Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає.

Немає коментарів:

Дописати коментар