пʼятниця, 20 травня 2022 р.

                                                           Дара Корній


Дара Корній - українська сучасна письменниця, журналістка, волонтерка. Пише і для дітей, і для дорослих, гармонійно вплітаючи в сучасний світ елементи слов'янської дохристиянської міфології, майстерно використовуючи для цього народні казки, легенди, обряди й замовляння.

До написання творів її підштовхнули власні діти. Вони зачитувались іноземною міфологією, і щоб довести їм, що українська міфологія набагато краща та цікавіша, вона почала сама писати книги.

Сьогодні вашій увазі хочемо представити дві її книги з циклу «Чарівні істоти українського міфу».

Перша з них «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи».




Чарівна, казкова, неперевершена і дуже цікава книга. Цю книгу неможливо не любити. Вона розкриває перед читачем великий світ чарівних, химерних, добрих та не дуже добрих істот, які населяли світ прадавніх українців. Істот, в яких люди вірили, поклонялися їм, задобрювали, боялися та шанували. Ця книга це просто такий собі магічний світ казок для дорослих. І можливо сьогочасній людині важко повірити у існування таких істот. Але коли ви читатимете цю  книгу, то зможете повірити, що десь у лісах, полях, степах, дібровах, горах, де не часто ступає нога людини, мавки плетуть собі віночки або високо в небі взимку грізний Сніговій розкидає сніг лопатою. Також хочеться відмітити формат видання. Книгу приємно тримати в руках. Більше того, її не хочеться ставити назад на книжкову поличку, а хочеться розглядати і розглядати красиві ілюстрації, які дають уявлення про зовнішній вигляд кожного духа. І приємно, що вони не стилізовані під сучасних мультгероїв, як це нині популярно робити, а тому здаються рідними, впізнаваними, зрозумілими. Книга дуже пізнавальна, буде цікавою і дітям, і дорослим.

 Оформлення дуже гарне. Для кожного духу природи, про якого описано в книзі, є свої умовні позначення, короткий опис зовнішності, характеру, вчинків.

Наступна книга з циклу «Чарівні істоти українського міфу» - це «Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи». 




Якщо в першій книзі авторка розповідає про духів природи, то в цьому виданні містяться відомості про духів хатніх (Домовик, Хованець, Покутній, Хлібник тощо), дворових (Дворовик, Хлівник, Конюшник та ін.), життєвого циклу (Доля і недоля, Судниці, Правда і кривда, і т.д.).

Принцип подання матеріалу залишається таким же: ім’я духа, де мешкає, як виглядає, яку силу має, як його (її) задобрити. Обов’язково додається казка або легенда про описуваного духа, яка дозволяє краще зрозуміти його роль у житті наших предків.

І звичайно оповідь про кожного духа супроводжує ілюстрація. Десь вона більш мило-реалістична, десь містично-химерна, десь фантастично-казкова - залежно від того, яким саме його уявляли і які сили, дії йому приписували давні українці.

Кожен обов’язково знайде в книзі щось нове для себе, незнане досі: чи то містичну істоту, про яку раніше і не чув; чи то невідомі раніше властивості та сили якогось духа; чи то зовнішність домашнього помічника, вигляд якого до цього не уявляв або уявляв зовсім інакше. А отже, книга стане не тільки цікавою, а й пізнавальною для будь-якого віку.

Приходьте до нас. Книги чекають на вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар