четвер, 26 травня 2022 р.

 

Незрівняна і чарівна лялька – травниця

      (Майстер – клас з виготовлення ляльки – мотанки)



         Здавна український народ славився своїм вмінням виготовляти різноманітні обереги для захисту своєї родини та помешкання від злих сил та негараздів.

        Одними з таких оберегів є ляльки-мотанки, ляльки-травниці, ляки-подорожниці та ін. 

    Лялька-травниця – це одна з багатьох мотанок, яка слугувала оберегом для родини. Вважалося, що ця лялька допомагала побороти різні хвороби, а також оберігала від усіляких незгод, щоб у родині був лад і спокій. Окрім містичного значення, вона мала і практичну функцію. Мотанку наповнювали різними запашними травами, які освіжали повітря в хаті.     

    Щоб відволіктися  від  тривожних думок про війну, зберігаючи та примножуючи історичну пам'ять про вірування предків, бібліотекарі відділу обслуговування дітей   Зіньківської публічної бібліотеки запропонували маленьким зіньківчанам та гостям міста виготовити ляльку-травницю своїми руками під час проведення майстер-класу у дитячому парку міста.

    Нашу мотанку ми наповнили сушеною липою, яка має прекрасний аромат і діє на навколишнє середовище заспокійливо. Ми зробили заготовку ляльки – мотанки, а замість спіднички виготовили круглий мішечок і наповнили його цвітом липи, зібрали все по краю і з’єднали з туловищем. Підв’язали нашу ляльку поясочком і вона готова. Можна прикрасити ляльку стрічками, квітами на ваш розсуд.

    Учасники майстер-класу із задоволенням долучилися до дійства та зробили ляльку-травницю за своїм смаком та вподобанням. 

    З історією розвитку цього ремесла та майстер-класами з її виготовлення можна ознайомитися з книги Ольги Тарасової "Таємничий світ ляльки-мотанки", яка є у фонді нашої книгозбірні. Чекаємо вас на гостини!









Немає коментарів:

Дописати коментар