вівторок, 14 лютого 2023 р.


«Під знаком Купідона»

(до дня Святого Валентина)

14 лютого увесь світ відзначає свято закоханих – день Святого Валентина. В Україні його почали святкувати відносно недавно, але цей день  уже став одним із найулюбленіших свят як для дорослих, так і для школярів.

День Святого Валентина – це день всіх закоханих, свято, коли люди висловлюють свою любов один до одного, дарують подарунки, листівки, сюрпризи, сувеніри тим людям, кого люблять.  Це не обов’язково повинна бути пара – чоловік і жінка, любити один одного можуть батьки і діти, сестри і брати, друзі та сусіди. 

Достеменна історія цього свята досі невідома, проте у більшості переказів та легенд його "винуватцем" називають ранньохристиянського мученика Валентина — єпископа з італійського міста Терні (місто розташоване неподалік Риму – ред.).Згідно з цією версією, святкування Дня закоханих почалося в Римській імперії у 270 році до нашої ери, за часів царювання Клавдія II (268-270 рр.). Під час ведення війни Клавдій начебто не хотів, щоб солдати вступали в шлюб, бо вважав, що одруження робить їх слабкими та обтяжує сімейним побутом.

Однак священнослужитель, на ім'я Валентин таємно вінчав закоханих. Коли правитель про це дізнався, єпископа схопили і згодом обезголовили за "антидержавницьку" діяльність. У ніч перед стратою, яка відбулася 14 лютого  269 року, він написав дівчині, ймовірно, дочці тюремного наглядача, з якою подружився в ув’язненні, любовного листа у віршованій формі та підписав його: "Твій Валентин".  Згодом такі листи отримали назву "валентинки".

Дітки шалено люблять малювати або робити своїми руками вироби, а потім дарувати їх своїм коханим мамі і татові, братику або сестричці. Тому ще один привід для вираження своїх щирих почуттів і створення подарунка для коханих батьків, може стати День Святого Валентина.

Бібліотекарем відділу обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г. Короленка» Інною Лисак було проведено майстер- клас  листівки «Валентинка» в якому взяли участь дітки нашого міста та діти , які знайшли тимчасовий прихисток в нашій громаді.





Незважаючи на таємничість походження свята, мільйони людей не пропускають можливість відсвяткувати романтичне свято разом зі своїми коханими та рідними людьми. Адже День святого Валентина – це не лише свято квітів, листівок та подарунків. Це символічний день для вияву трішки більшої уваги та любові тим людям, які перебувають поруч з вами.


 


Немає коментарів:

Дописати коментар