вівторок, 25 квітня 2023 р.

 

Чорний біль над білим світом

(Інформаційний еко-мікс)



 В ніч на 26 квітня 1986 року сталася нечувана жахлива катастрофа-аварія Чорнобильської атомної електростанції. Звістка про цю катастрофу блискавично облетіла увесь світ. Про неї негайно повідомили засоби масової інформації всіх країн. Нічого про цю трагедію не знав тільки народ України, на долю якого випала Чорнобильська біда. Про Чорну-біль написано чимало статей, віршів, окремих книг, проведено телепередач, які висвітлюють всенародне лихо.

26.04.86-го, субота. Перша година 22 хвилини. Прийнято рішення почати випробування. Одночасно була виключена аварійна система захисту.

Цього року весна була буйна й квітуча. Пора надій і сподівань. Час юності та любові.

 - Перша година 22 хвилин 30 секунд. ЕОМ видала інформацію, що потрібна термінова зупинка реактора, але оператори продовжували процес.

- Перша година 23 хвилин 40 секунд натиснута кнопка аварійної зупинки реактора. Через кілька секунд - вибух.

Струсонуло цілим світом.

В Страхолісі перед світом

Брязнув дуб тисячолітній -

Охнула земля.

- А місто спало. Була тепла квітнева ніч, одна з кращих ночей року, коли листя зеленим туманом раптом проступає на деревах. Спало місто, спала Україна, не відаючи про велику біду, яка прийшла на її землю.

Пожежники разом з персоналом АЕС першими пішли на невидиму смерть. Вони зупинили вогонь, тим самим відвели ще більшу катастрофу, яка могла статися, коли б вогонь перекинувся на інші реактори.

В ту квітневу ніч, в хаосі пожежі вони і не думали про геройство. Ніколи було. Вони працювали. Вони рятували атомну станцію, рятували Прип’ять. Чорнобиль, Чернігів, Київ, усіх нас.

Ліквідатори - люди, котрі, хто по добрій чи по іншій волі, взяли участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Це люди різних національностей, віросповідань, професій, різного віку. Біда їх об’єднала, і де б вони не народилися, в яких краях не проживали - в їх життєвому паспорті значиться прописка: ЧОРНОБИЛЕЦЬ.

У відділі обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г.Короленка»для учнів 7 класу Зіньківського опорного ліцею №1 було проведено інформаційний еко-мікс «Чорний біль над білим світом», присвячений сумним подіям далекого 1986 року.

Разом з учнями згадали земляків-ліквідіторів, вкотре перегорнувши сторінки книги «Чорнобиль. Вічний біль». Книги, яка присвячена всім тим, хто своєю мужністю відвернув перетворення на зону відчуження свого рідного краю - Зіньківщини - й усієї України.







Схилимо ж голови перед мучениками та героями Чорнобиля…

Чорнобиль вкотре довів нам могутність і безсилля людини. І застеріг: не упивайся своєю всемогутністю, людино, не жартуй з природою. І, головне, зроби висновки з цієї трагедії, запам’ятай її урок, щоб він не став останнім!».




Немає коментарів:

Дописати коментар