середа, 6 вересня 2023 р.

 

« Мій рідний край-земля моєї долі»

( до Дня міста)



Сьогодні свято в тебе, місто!

Весела і щаслива мить,

Що не кажіть, а час він дійсно,

Так швидко наче птах летить.

Усе тобі прийшлось здолати,

Маленька квітка у саду,

Та не могла краси ти втратить,

Де б я не був, - до тебе йду.

Зіньків - в цій назві сім лиш літер,

Та від тепла їх тане лід.

Мов сад чаруєш рідним цвітом

Уже чотири сотні літ.

                                 Олександр Друмов

   Як не любити тебе, наш славний Зіньків! Перлина Полтавщини - старовинне місто лагідно розкинулось в мальовничій поймі ріки Ташань. Чудове місто потопає в квітучих трояндах та петуніях. Земле наша! Якою красою обдаровуєш людину! Якими барвами радуєш!

   У сузір`ї малих і великих міст Полтавщини наше місто Зіньків  має своє власне обличчя, історію, традиції, звичаї,  є гордістю і окрасою рідного краю.

   Історичних пам`яток про Зіньків збереглось небагато. Вперше наше місто згадується в історичних  документах в 1604 році. Перші поселенці Зінькова осіли на березі річки Грунь- Ташаньської. Про історію виникнення самого міста існують лише  різні легенди. Найвідоміша з них оповідає про козака Зінька, який заснував хутір, навколо якого і почало розростатися поселення. З того часу минули  вже  століття, роки. Наше славне місто ,пройшовши непростий історичний шлях ,набуло особливої самобутності й унікальності, стало осередком духовності і культури Зіньківщини.

   Із зіньківським краєм пов`язані імена багатьох відомих діячів літератури, мистецтва і науки. Тут народилися українські письменники Микола та Михайло Зерови, Григорій та Григор Тютюнник, Іван Цюпа , мікробіолог Дмитро Зеров, з містом пов`язані юнацькі роки Остапа Вишні та Марії Романівської.

   В читальному залі організовано краєзнавча книжкова виставка «Мандруємо Зіньківським краєм» , яка відображає багатогранну панораму історії міста  від часів заснування до наших днів, розповідає про  цікаві події і факти, які вплинули на долю краю, про видатні імена Зіньківщини. Книжкова виставка, як кришталеве чисте джерело відзеркалює минувщину і сучасність, велику любов до рідної  землі, що відображена в творчості письменників-земляків.

   Відділом обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка» було проведено краєзнавчу гру « Мій рідний край-земля моєї долі» , приурочену до Дня міста.  Діти із задоволенням виконували завдання ,  змагалися і водночас розважалися . За підсумками краєзнавчої гри перемогла ,звичайно, Дружба ,як це і має бути! Всі залишились  задоволеними активно проведеним часом, та отримали   патріотичні сувеніри на згадку про участь у грі.








   Бажаємо, щоб з кожним роком наше місто розквітало і  ставало гарнішим ,  краще жилося його мешканцям, а ми ставали толерантнішими,  добрішими й милосерднішими один до одного, щоб свято іменин нашого міста завжди єднало і гуртувало нас в одну велику Зіньківську  родину. Віримо, що наступне день народження міста відсвяткуємо під мирним небом . Зі святом краяни!


Немає коментарів:

Дописати коментар