четвер, 21 травня 2020 р.

Вишиванок краса дивовижна


У культурі українського народу є речі, які яскраво відображають його особливі національні традиції. Таким народознавчим символом є вишиванка - своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими в нім оберегами, символами та знаками.                                        Сьогодні 21 травня - святкуємо День вишиванки - народознавче свято покликане сприянню єдності та культурному відображенню українського народу. Цього дня українці по усьому світу одягають етнічний одяг - вишиті сорочки, як символ приналежності до українського народу. Навіть в далекій Америці, Канаді, Австралії та Італії українці святкують у вишиванках. Тож в народі говорять "Нашого цвіту по всім світу".

"Народитися в сорочці" - це значить бути щасливим у житті. І слово "сорочка" вживається тут в своєму  первісному  значенні. Це не лише частина нашого гардеробу, як вважається сьогодні. Сорочка - це певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену та гармонійну долю людини. Ця доленосна сорочка - українська вишиванка, якій надавали великого сакрального змісту, вишиваючи, кодуючи сакральними узорами-письменами долю. І сила цього шиття неймовірно велика. Вишита сорочка разом з плахтою, запаскою, червоним поясом створювали своєрідний енергетичний конон, оберіг для людини, надавали їй здоров`я та сили. Сорочка стає наче живою істотою, яка створює довкола себе особливий енергетичний простір, особливу ауру, що має гармонізуватися із тілом людини. 
     Українська жінка не лише відтворювала гармонію форм, розмаїття символів, притаманних найдавнішим зразкам давнього шитва, а й вивчала найтонші ньюанси впливу вишивки на здоров`я людини.
         Виявляєть, полтавська вишиванка білим побілому мають таке потужне енергетичне поле, що воно фіксується спеціальними пристроями і навіть переважае біополе людини!  Дослідження біополя людини котра одягає вишиту українську сорочку вражаючі: показники динаміки здоров`я у них значно зростали. Для сучасних українців важливо збагнути, у чому полягає сила кодів, того символічного письма, яким люди уміли виписувати своє духовне буття. Розглядаємо його на рівні нитки: адже саме нитка, ведена рукою вишивальниці, завиває, закручує ті тонкі промінці енергій, що творять на полотні мережані узори. Одні й ті ж символи, використовувані в усіх видах орнаментального мистецтва, не тільки є лише прикрасою: вони мали велику оберігаючу і зцілюючу силу. На цих знаннях про природу взаємодії людського енергетичного поля з речами базується вся древня і сучасна наука про здоров`я, усі магічні ритуали, обрядово-звичаєва культура. Вишита сорочка - тайнопис серця - перенесений жіночою рукою із потаємних помислів підсвідомості в живий простір роду та родини. Український "космос" вишивки - орнаментальне письмо праукраїнців - це і є таємниче рунічне письмо, кожен символ якого цілі образи світобудови, енергетичного поля, магічні ключі, коди сили і здоров`я. Наскільки могутнім рушієм нашої долі є власна воля, любов, бажання жити по правді, творити добро на землі кожним словом, ділом і порухом руки.
      В наших пращурів ця магічна мудрість кодування законів світобудови в кожній точці свого матеріального світу була розлита у всіх проявах повсякденного життя природно, як повітря.
    Якщо людина усвідомлює значимість цих живих оберегів, уміє ними правильно користуватися, то її природна сила максимально розкривається, самореалізовується. Саме тому сорочку, як і рушник, називали вишиванням Долі. Бо людина здатна не лише приймати Божі дари, а й створювати їх.


  До Дня вишиванки працівники Зіньківської районної бібліотеки для дітей організували народознавчу книжкову виставку "Вишиванок краса дивовижна" та викладку літератури  "Розцвіли наче маки червоні в українських жінок рушники".  





Немає коментарів:

Дописати коментар