пʼятницю, 22 травня 2020 р.

22 травня - Міжнародний день біологічного різноманіття в природі

Міжнародний день біологічного різноманіття: цікаві факти та ...

  

     «Біорізноманіття» -  різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони є; це поняття включає у себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманітність екосистем. Організація Об'єднаних Націй оголосила 22 травня Міжнародним днем ​​біологічного різноманіття для підвищення розуміння та обізнаності людства з питання біорізноманіття. Цю дату було обрано не випадково, адже 22 травня 1992 року відбулося прийняття тексту Конвенції про біологічне різноманіття.Кожного року День біорізноманіття має свою тему, що обирається секретаріатом Конвенції.Цьогорічною темою є  гасло «Наші рішення - в природі».У реаліях,  коли людство вимушене переглянути своє ставлення до навколишнього природного середовища, одне є зрозумілим: незважаючи на всі наші технологічні досягнення, ми повністю залежні від здорових і різноманітних екосистем для забезпечення себе водою, продуктами харчування, медикаментами, одягом, паливом, енергією та, зрештою, притулком. 2020 рік - це рік, коли, як ніколи, світ може сигналізувати про сильну волю до глобальних дій, які здатні запобігти  втраті біорізноманіття на користь людям та всьому життю на Землі.


7 фактів про біологічне різноманіття

1. Оцінки чисельності сучасних видів на Землі варіюються від 10 мільйонів до 14 мільйонів, з яких близько 1,2 мільйона були задокументовані, а понад 86% ще не були описані.
2. Земного біорізноманіття зазвичай більше поблизу екватора, що є результатом теплого клімату і високої первинної продуктивності. Зокрема, найбагатше біологічне розмаїття в тропіках. Тропічні лісові екосистеми займають менше 10% земної поверхні, але містять близько 90% видів тварин планети.



22_byo56 Міжнародний день біологічного різноманіття: цікаві факти та історія свята

3. Серед факторів, від яких залежить розподіл різноманітності біоти: температура, опади, висота над рівнем моря, ґрунт, географія і присутність інших видів. Наука про вивчення просторового розподілу організмів, видів і екосистем називається біогеографія.
4. Швидкі зміни навколишнього середовища зазвичай призводять до масових вимирань. Більш 99,9% всіх видів, які коли-небудь жили на Землі (а це більше п’яти мільярдів видів), за оцінками вчених, вимерли.



22_byo3 Міжнародний день біологічного різноманіття: цікаві факти та історія свята

5. З тих пір як на Землі зародилося життя, відбувалося п’ять великих масових вимирань і близько 20 менш масштабних. Останнє масове вимирання сталося 65 мільйонів років тому. Хоч воно було і не найістотнішим, але найбільш відомим через вимирання динозаврів. Найбільше з масових вимирань – «Велике вимирання» 250 мільйонів років назад винищило 90% біорізноманіття.
6. Зникнення біологічних видів – це природний процес розвитку життя на Землі. Однак з 17 століття головною причиною інтенсивного вимирання стала господарська діяльність людини. В результаті за три століття планета втратила 120 видів амфібій, 94 види птахів, 63 види ссавців.
7. Згідно з Глобальною доповідю про оцінку біорізноманіття МПБЕУ за 2019 рік, 25% видів рослин і тварин знаходяться під загрозою зникнення в результаті людської діяльності.Як зберегти біорізноманіття в Україні?У наш час одним з найбільш дієвих методів збереження біорізноманіття є, на думку науковців, створення природоохоронних територій. До таких належить і Чорнобильський заповідник.
Як розповідають в природоохоронній установі в Зоні відчуження, нині на заповідній території зафіксовано більше 300 видів хребетних тварин (із загалом 410, що зустрічаються в регіоні), з яких 75 видів (з 97 можливих) занесені до Червоної книги України. 14 видів фауни занесено до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Крім того, флора Заповідника налічує 1256 видів судинних рослин, 120 видів лишайників та 20 видів мохів. Із Європейського червоного списку на території Заповідника зростають п’ять видів рослин. До Червоної книги України занесено 46 видів флори.

22_byo5 Міжнародний день біологічного різноманіття: цікаві факти та історія свята

Немає коментарів:

Дописати коментар