вівторок, 21 вересня 2021 р.

Вальтер Скотт.

250 років від дня народження

(Вооk-хвилинка)



Сер Вальтер Скотт– всесвітньо відомий британський письменник, поет, драматург, перекладач, журналіст, історик, збирач старожитностей та фольклору, адвокат.

Для шотландців він набагато більше ніж письменник. Він відродив історичну пам'ять народу, відкрив Шотландію для решти світу і в першу чергу для Англії.

Вальтер Скотт народився в Шотландії, в сім'ї процвітаючого единбурзького юриста Вальтера Джона Скотта і Анни Резерфорд. 




Був дев’ятим з тринадцяти дітей у сім’ї, але вижило тільки шестеро. У ранньому віці перехворів дитячим паралічем, що призвело до атрофії м'язів правої ноги і довічної кульгавості. Незважаючи на фізичну ваду, вже у ранньому віці він приголомшував оточуючих жвавим розумом і феноменальною пам'яттю.

З 1789 по 1792 роки посилено вивчав право. У 1792 р. Вальтер Скотт успішно здав іспит на звання адвоката, і з того часу стає поважною людиною з престижною професією і має власну юридичну практику. У перші роки самостійної адвокатської практики Скотт їздив країною, принагідно збираючи  народні легенди і балади про шотландських героїв минулого.

Першими поетичними творами Вальтера Скотта були вірші. Оригінальним твором молодого поета стала романтична балада «Іванів вечір» (1800). Саме з цього року Скотт починає активно збирати шотландський фольклор і, як результат, в 1802 році видає двотомну збірку «Пісні шотландського кордону». До збірки увійшло кілька оригінальних балад і безліч  легенд.

На піку своєї поетичної слави Вальтер Скотт несподівано залишив поезію і з 1813 р. почав писати романи. Група романів Скотта присвячена минулому Англії і континентальних країн, переважно середнім вікам і XVI ст. («Айвенго» (1819), «Квентін Дорвард» (1823), тощо).  







Вальтер Скотт писав не тільки поеми і романи, його літературна спадщина включає також п’єси та інші твори.





Дружиною Вальтера Скотта в 1797 році стала француженка Шарлотта Шарпантьє (1770 – 1826), дочка шталмейстера Ліонської військової академії.



 

Вона хоч і не була красунею, проте мала легкий, життєрадісний настрій і гаряче підтримувала всі літературні починання свого чоловіка. У них було п’ятеро дітей, четверо з яких вижили. Скотт був зразковим сім'янином, людиною доброю, чутливою, тактовною; дуже любив дерева.

У 1812 році письменник придбав невелику фермерську садибу і на цьому місці звів величний замок-фортецю, який назвав Абботсфорд.  Родовий маєток сера Вальтера Скотта розташований на річці Твід, де прожив 20 років. У нього були великі творчі плани. Проте доля мінлива, і 21 вересня 1832 року Вальтер Скотт пішов з життя. У цей день всі шотландські та частина англійських газет вийшли з жалобними знаками, як при оголошенні про смерть коронованих осіб.

Поховали Вальтера Скотта в Драйбурзькому абатстві, в гаю на березі Твіда, в одній могилі з його дорогою Шарлоттою.

Читаючи спогади про нього, можна помітити, що ним захоплювалися не тільки як письменником, його щиро любили як людину.

                                                         Цікаві факти:

- Більшу частину знань Вальтер Скотт отримав не в школі та університеті, а за допомогою самоосвіти.

- Все, що його цікавило, назавжди відображалось у його феноменальній пам'яті. Йому не треба було вивчати спеціальну літературу перед тим, як скласти роман або поему. Колосальний обсяг знань дозволяв йому писати на будь-яку обрану тему.

- Романи Скотта спочатку виходили без імені автора. Інкогніто було розкрито тільки у 1827 році.

- Місця, замки які описував у своїх романах письменник, часто ставали місцем паломництва туристів.

- Вальтер Скотт не тільки створив новий тип розповіді, заснований на реалістичному зображенні сільського життя, відтворенням місцевого колориту і особливостей мови жителів різних куточків Великобританії. Він підкреслює національність героїв, характеризує їх спосіб життя, думок, їх звичаї і традиції.

- У 1971 році до 200-річчя від дня народження В. Скотта королівська пошта Великобританії випустила поштову марку номіналом в 7,5 пенса.

- Шотландія неодноразово друкувала гроші з портретом свого улюбленого письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар