пʼятницю, 20 січня 2023 р.

 

«Єдина країна – єдиний народ!»

(Історичний екскурс День Соборності України)

22 січня 1919 року ввійшло в історію як День  Злуки або Соборності українських земель. Це була спроба об’єднати всі українські землі в єдину  державу. Історія була жорстокою до України.

Так трапилося, що протягом багатьох століть історичного розвитку Україна не мала своєї державності та єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам. Революційні події 1917—1918 років привели до проголошення двох республік — УНР і ЗУНР.

Святковий Акт Злуки розпочався 22 січня 1919 року о 12 год. у м. Києві. Представник уряду Директорії Федір Швець виголосив довгоочікуваний універсал: «Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної  України: Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Ужгородська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна.Здійснилися віковічні мрії, якими жили й за які вмирали кращі сини України. Віднині український народ, увільнений могутнім поривом своїх сил, має  змогу з’єднати всі зусилля своїх синів для утворення нероздільної незалежної української держави на добро і щастя робочого ладу» .

Зламався врешті двох  імперій мур!

І на розвалинах у слушну цю нагоду

З’явилися держави УНР і ЗУНР

Як вияв волі нашого народу.

Сам факт проголошення об’єднання Західноукраїнської народної республіки та Української народної республіки мав велике морально-політичне значення, підтвердивши прагнення українського народу жити в незалежній і соборній Українській державі.

Отже, 22 січня 1919 року відбулося об’єднання українських земель, а разом з тим – українських традицій, звичаїв, мови, що  мало велике історичне значення для українського народу. Відтоді 22 січня ввійшло в історію України як День Соборності.

Бібліотекарем відділу обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка» Валентиною Мирошніченко було проведено історичний екскурс «Єдина країна – єдиний народ!», в якому прийняли участь учні Зіньківського опорного ліцею №1 Зіньківської міської ради, 5-б класу. Під час заходу пролунала повітряна тривога, для безпеки дітей ми перейшли до укриття.



В кінці 2000-х років почала відроджуватися традиція створення «живих ланцюгів», які символізують єдність України. Перший «живий ланцюг» створили 22 січня 1990 року від Львова до Києва.  Таким чином символічно об'єднали схід та захід України. Ми  також зробили «живий ланцюг» і відчули тепло дружніх рук! Нехай це тепло зігріє всіх нас та об´єднає.   Якщо ми навчимося жити разом, навчимося
поважати один одного, бачити наше майбутнє однаковим, то буде єдиною та багатою наша країна, незалежно від того де ми народилися та живемо, якою мовою ми думаємо та розмовляємо. Нехай нам все вдається! Бажаю всім нам швидкої ПЕРЕМОГИ!



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар