вівторок, 24 січня 2023 р.

 

Уманський казкар- Сашко Лірник 

(літературна візитка до 60-річчя від дня народження)

Олександр Іванович Власюк, відоміший під ім'ям Сашко Лірник — казкар-лірник, інженер-будівельник та кораблебудівельник, колишній учасник київського гурту "Вій", сценарист, актор, телеведучий, автор телепрограм.

Народився Сашко Лірник 24 січня 1963 року в місті Умань, де мешкав у старому будинку родини графа Потоцького. В 1999-2002 роках - автор і ведучий телепередачі "Казки лірника Сашка". У 2003 році диск "Казки лірника Сашка для дорослих і дітей" був визнаний найкращим альбомом України. Брав участь у багатьох етно та музичних фестивалях як казкар-лірник.

У 2014 році на екрани вийшов мультсеріал "Моя країна Україна" за сценарієм Сашка Лірника - 26 серій, який він і озвучував і є головним героєм разом із своїм котом Воркотом. Постійний організатор, сценарист-постановник і учасник дитячих свят на Миколая у Києві, Відні, Варшаві, Монреалі, Торонто і Празі. У 2015 році очолив рейтинг найпопулярніших блогерів України на SITE.UA. Записав 5 альбомів (CD) з казками.

Самобутні та не нудні - це про казки Сашка Лірника. Вони яскраво ілюструють факт, що українська традиційна казка - це весело, не нудно та ще й неймовірно красиво. Все завдяки ілюстраціям, які більше схожі на картини-полотна, аніж на малюнки у дитячій книжці.


Веде активну волонтерську роботу по допомозі українським військовим і дітям. Єдиний артист у світі, якому дзвонять бійці з фронту з проханням розказати по телефону казки "для бліндажа". Постійно їздить на передній край фронту з концертами, організовує волонтерську допомогу. Організатор "Агітпотягу на Схід". Улюблений артист українських воїнів. У 2016 році за волонтерську роботу і виступи на фронті отримав нагороду Генерального Штабу ЗСУ "За заслуги перед Збройними Силами України"

Повномасштабна війна, що почалася 24 лютого 2022року змінила погляди українців на багато речей. Зокрема ті, хто змушені були виїхати за кордон, дуже гостро відчули, якою важливою є мова. Зберегти її, а з нею і українську культуру, біженцям допомагає Сашко Лірник. Тож знаменитий казкар розсилає листи з записами своїх історій по всьому світу. Вигадує розумні казки, кожна історія повчальна і патріотична, і з гумором. Звичайно, час диктує нові сюжети - так козака-характерника «зводить» з московськими окупантами. 

Крім того, аудіокниги з казками мають ефект хвилі, їх передають, слухають разом у машині, коли подорожують, включають під час занять у школах. Діти ввечері із ними засинають. Це і стресотерапія, і збереження нашої культури. Отак казкар через казки об’єднує українців по всьому світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар