середу, 22 березня 2023 р.

   

«Сучасні історії в коміксах»

Людство здавна намагалося поєднати зображення та текст. Починаючи від стародавніх малюнків з підписами і закінчуючи сучасними карикатурами і коміксами.

Комікс - це послідовна закінчена розповідь за допомогою поєднання зображення і тексту. У сучасному розумінні комікс з’явився у США в кінці 19 ст. і був спочатку суто розважальним жанром, за що і отримав власну назву «комікс», тобто, смішний, комічний.

Створення коміксу нагадує зйомку кінофільму. Автори сценарію пишуть сюжет коміксу, художник робить розкадровку та фігури героїв, художники-колористи працюють над кольором.  Зазвичай комікси випускаються студіями, але і автор-художник здатен  самотужки створити власний комікс.   На даний момент комікси активно завойовують полиці книгарень.

У Франції та Бельгії комікс офіційно визнано дев’ятим видом мистецтва і підтримується державою. Французькі художники вважають, що комікс є повноцінним видом мистецтва, відповідно, як вид мистецтва він вимагає особливого ставлення.  

         Дуже популярними є дитячі комікси про смурфиків від бельгійського художника Пейо (П’єр Кюлліфор). Завдяки шанувальникам коміксу, смурфики потрапили до книги рекордів Гіннеса. 

Запрошуємо приєднатися наших маленьких читачів до ознайомлення з сучасними коміксами у відділі обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка». Герої коміксів ожили на сторінках книг, а деякі комікси можна не тільки прочитати, а і подивитись за допомогою додатку в мобільному телефоні.





 Отже, комікс як жанр мистецтва продовжує розвиватись. Він піднімає ті ж питання, що й інші види мистецтва і має свій арсенал засобів виразності.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар