понеділок, 10 квітня 2023 р.

 

Зоряні крила

(Книжкова закладка до Всесвітнього дня авіації і космонавтики)



 

Космос завжди був привабливим для людини – чи писала вона вірші, чи складала легенди або займалася вивченням і освоєнням космічних просторів. Наш Всесвіт – це незвичайне і незбагненне місце, яке людина намагається зрозуміти протягом усієї своєї історії. З ним пов'язано безліч цікавих фактів і історій.

         За рішенням Міжнародної авіаційної федерації, 12 квітня в усьому світі вважається Днем авіації та космонавтики. І, звичайно, ця дата безпосередньо пов'язана з першим польотом людини в космос.

         Яскраві успіхи в космонавтиці – це закономірний результат самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.

         В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України».

         Україна і космос - нероздільні. Зв’язок цей міцно встановився ще на зорі космонавтики. Українське походження мали такі творці теорії польотів у світовому просторі, як Костянтин Ціолковський (повне прізвище Ціолковський-Наливайко), Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк.

         У Київському політехнічному свого часу вчилися Сергій Корольов і Володимир Челомей (конструктор відомої ракети-носія «Протон»). Хоча порох та ракети винайшли китайці, але перший поштовх для розвитку ракетної техніки в Європі дав українець - нащадок українських козаків генерал-лейтенант Олександр Засядько, який ще у середині ХІХ століття розробив цілу серію різних бойових ракет, також він же організував в армії першу ракетну роту.

         Першим, хто додумався використати ракети для польоту людини у космос теж був українець - Микола Кибальчич. Сергій Корольов, той самий, чия ракета 12 квітня 1961 року виведе у космос першу людину планети, теж був українцем.

         Чудовим вираженням міжнародного співробітництва в освоєнні Всесвіту, пізнанні його таємниць став політ українського космонавта Леоніда Каденюка на борту американського корабля.

         За роки незалежності Україна впевнено посіла своє місце серед провідних космічних держав світу.

         Роками українські інженери та спеціалісти входять у світову спільноту професіоналів, які запускають ракети, проводять наукові дослідження та впроваджують космічні технології у життя людей.

         Саме їхніми руками за роки незалежної України було створено не один космічний апарат та носій, що були успішно використані при запуску із космодромів по всьому світу. «Січ-1», «Вега», «Антарес» та багато інших проєктів є гордістю української промисловості та науки.




         З нагоди цієї дати в читальному залі КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В. Г. Короленка» діє книжкова закладка «Зоряні крила», яка присвячена Всесвітньому дню авіації і космонавтики.




Алекс Фріт, Джером Мартін, Еліс Джеймс «Книга 100 фактів про космос»

   Авторів книжки «100 фактів про космос» можна сміливо називати популяризаторами науки, адже після її прочитання жодна дитина більше не повірить тому, що «Сонечко лягає спати», а зірки можуть падати з неба. Весела, дотепна та дуже змістовна – ця книжка подає відомості про історію вивчення космосу, розташування у Всесвіті Землі, утворення Сонячної системи, дослідження планет роботами тощо. Оперуючи цифрами, використовуючи зрозумілі приклади, «100 фактів про космос» пояснює, що таке гравітація, розповідає про злиття галактик, магнітні бурі та інші явища. Книжка містить цікавинки, про які не дізнаєшся навіть у школі. Скільки сміття на Місяці залишила команда «Аполона-11» після висадки на нього? З чого розпочати колонізацію Марса? Скільки жінок і чоловіків брали участь в польотах за межі Землі? Що робили в космосі плодові мушки й тихоходи? Книга дивуватиме як юних читачів, так і їхніх батьків.




         Панасов Ігор «Леонід Каденюк»

         Леонід Каденюк - звичайний хлопчик з буковинського села, який завдяки наполегливості та сміливості виріс в першого космонавта в історії України. Йому довелось пройти довгий шлях в 45 років, щоб втілити свою мрію про політ на орбіту Землі. Дитячі враження, навчання у льотному училищі, робота випробувачем, підготовка до космічних перенавантажень - все це стало прологом до головної події його життя.




         Железняк Г. «Відкритий Космос. Земля. Всесвіт

Книга відкриває дорогу до досліджень космосу, розповідає про планети і супутники, зірки і комети, галактики і чорні діри, знайомить з феєричною красою далеких світів.




Всесвіт. 50 найвідоміших космічних об’єктів: міні-енциклопедія

У цьому довіднику описано 50 найвідоміших космічних об’єктів - небесні тіла, астрономічні явища, космічні апарати. Ви дізнаєтеся, як правильно спостерігати за нічним небом, а також де і коли можна побачити те чи інше космічне тіло.




Железняк Г. «Таємничий космос»

Для справжніх дослідників світу! Енциклопедія «Таємничий космос» познайомить читачів з одвічними мандрівницями - кометами, розповість найцікавіші факти про планети і супутники, зірки і пульсари, дивовижні небесні тіла. Відкриє незнані простори і дозволить розглянути унікальні фото, зроблені за допомогою космічних апаратів і найбільших телескопів світу.

        

        

Немає коментарів:

Дописати коментар