вівторок, 11 квітня 2023 р.

 

«Майбутнє планети у наших руках!»

(до Всеукраїнського Дня довкілля)

Всеукраїнський День довкілля відзначають в Україні щорічно у третю суботу квітня згідно з  Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року.

Довкілля - це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна - все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників - від кинутого на землю недопалка, папірця до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють димом повітря.

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.

День довкілля дозволяє нам ще раз проаналізувати своє ставлення до навколишнього середовища і замислитися над власним вкладом у це. А зробити кожен може багато, і достатньо для цього лише маленьких кроків: свідоме споживання води, сортування сміття, економія електроенергії, відмова від поліетиленових пакетів й пластикових пляшок тощо.

Цьогорічний День довкілля особливий - воєнний.

Кожного дня ми дізнаємося про нові й нові злочини, вчинені агресором. Серед них найбільшу загрозу для майбутнього як України, так і більшості країн світу, становлять злочини проти довкілля.

Українська держава, як і всі країни світу, розуміє, що наслідки шкоди, завданої довкіллю агресором, будуть мати довгострокове відлуння. Завдаючи шкоди об’єктам з високими екологічними ризиками, агресор чітко усвідомлює це.

Наші маленькі читайлики теж переймаються захистом всього живого, що створює навколишню красу. Хтось разом з батьками взимку підгодовував пташок, а хтось разом з друзями розчистив джерело, хтось посадив деревце, а хтось прибрав шкільне подвір’я та допоміг висадити перші весняні квіти.


А хтось привертає увагу усіх до проблем екології за допомогою олівця та пензля. І саме такі роботи представлені у відділі обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В. Г. Короленка» на  виставці еко-малюнка «Майбутнє планети у наших руках». На виставці можна побачити роботи талановитих дітей, які взяли участь у ІІ Всеукраїнському  екологічному конкурсі дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках».

         Участь в конкурсі взяли  38 дітей-користувачів бібліотек громади, в тому числі і з числа переселенців.

Як і всі фронти, екологічний потребує нашого єднання. Врятувати довкілля можемо тільки ми, і поки воїни боронять незалежність нашої держави, волонтери забезпечують військові та соціальні потреби,  ми всі – і дорослі, і малі маємо вже зараз готуватися до відновлення України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар