четвер, 23 листопада 2023 р.

                                                       

       «Голодомор - чорна сповідь моєї країни»

(набат пам᾽яті до 90-х роковин

Голодомору 1932-1933 років в Україні)



«Ні! Мовчати не буду! Хай знають народи —

В тридцять третьому голодом вбили на сході

Українців, нащадків козацького роду.

Світ знущання такого не бачив ще зроду…»

                                                         Марія Яновська

 

          

         Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує память жертв Голодомору 1932 - 1933 років. Цього року ми вдруге вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива, ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви - вшановані. Станом на жовтень 2023 року визнали Голодомор 1932–1933 в Україні актом геноциду парламенти 28 держав.

         Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. Відкриті архівні документи ще і ще раз засвідчують, що авторами геноциду, штучного голодомору, фізичного знищення народу стали тодішня правляча влада, радянський політичний режим.

         У ті страшні часи Україна втратила мільйони своїх кращих синів та дочок. Це не просто історична минувшина, а глибока духовна рана, яка пекучим болем пронизує пам’ять багатьох поколінь.

         Цього року Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 25 листопада..  В цей день о 16.00 годині  вся країна  долучається до Загальнонаціональної хвилини мовчання. Згадаймо про мільйони людських життів, які Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів. Ми засвітимо свічки і поставимо на підвіконня. Ці вогники символізуватимуть нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів. Цьогоріч вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

         На знак вшанування пам’яті невинних жертв Голодомору у  ВОД   КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В. Г. Короленка» оформлено книжкову викладку літератури «Горить свіча скорботи» та проведено набат пам’яті «Голодомор - чорна сповідь моєї країни» (90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні) для   юних  користувачів бібліотеки. Діти ознайомилися з книжковими виданнями і дізналися  більше про страшні події того часу, вшанували пам’ять загиблих від Голодомору хвилиною мовчання.

                                          


        Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо діти, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.    

Немає коментарів:

Дописати коментар