середа, 8 листопада 2023 р.

 

«Відродження українських оберегів.

Глечик – символ повного життя»

 «Українська хата - на придане багата» - так коротко та влучно можна охарактеризувати типову українську домівку. Дійсно, старі хати у різних регіонах України є справжнім скарбом та дзеркалом минулого. Саме вони є унікальними пам’ятками, які зберегли в собі традиційні види українських ремесел: вишивання, ткацтво, гончарство, писанкарство, ковальство, плетіння, столярство, гутництво та багато інших.

Дім захищав не лише від негоди, але й від зла, беріг чистоту людської душі. Тобто, сама українська хатина вже була оберегом. Звичай прикрашати домівки оберегами - походить із сивої давнини. Наші предки виготовляли їх власноруч із природніх матеріалів. Українська хата є невід’ємною частиною культури нашого народу. Вона є втіленням вірувань українців, укладом їхнього життя та взірцем естетичних вподобань.

Посуд - такий звичний елемент побуту також мав силу оберега. Наші предки користувалися глиняним посудом, який, як правило, виготовляли власноруч.

Серед різноманіття глиняного посуду особливу увагу звертає на себе глиняний глечик. У давнину вважали, що глечик символізував воду, а також означав повну чашу в домі, тобто достаток і матеріальні блага, мав силу оберегу.

У наш час, коли навіть важко знайти чисту питну воду, глиняний глечик часто використовують як абсорбент для очищення води. Так, воду набирають в глиняний глечик і дають їй відстоятися. Через декілька годин її можна споживати. Кожна господиня знає, що глиняний глечик є необхідним реквізитом на святковому столі.

Маленькі  користувачі відділу обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г.Короленка» на черговому занятті «Студії арт-Лайк» знайомились з декоративно-ужитковим мистецтвом, українськими оберегами, візерунками, орнаментом, а потім перетворилися на майстрів, уява яких мандрувала чудовою країною народного мистецтва під час майстер-класу «Глечик - символ повного життя».





Минають роки й століття, змінюється мода, але ніщо не за​тьмарить краси народних ремесел, адже не дарма М.Рильський сказав: «Шануй звичаї та обряди предків твоїх, бо це твоя окраса». Вони житимуть поряд із нами, милуючи наше око. Успіхів вам! Хай ніколи у вас не зникає бажан​ня творити красу!


Немає коментарів:

Дописати коментар