пʼятниця, 17 листопада 2023 р.

 

Закон і ми

(Інформаційний портал до Всесвітнього дня дитини)




Посмішки дітей - це, мабуть, найкраще, що може радувати погляд. У них стільки щирості і довіри, що розтане навіть найсуворіше і загартоване проблемами серце.

Дитинство - найпрекрасніша мить нашого життя, це - пора сподівань та здійснення мрій. Немає більшого щастя у світі, аніж посмішка дитини. Піклування про підростаюче покоління, його майбутнє - головний обов’язок батьків, суспільства та держави. Врешті-решт, саме для цього всі ми живемо та працюємо.

У сучасному світі людині необхідно з дитинства знайомиться з правовою грамотою для захисту своїх прав. Вивчаючи свої права з дитинства, дитина не тільки знайомиться з тим, на що вона має право, але і дізнається про свої обов’язки.

У 1948 році країни світу підписали Загальну декларацію прав людини - документ, у якому вони пообіцяли одна одній і своїм народам забезпечити громадянські права й свободи, рівність усіх перед законом, особисту недоторканність, свободу совісті, можливість дотримуватись своєї релігії й багато іншого.  Загальна декларація прав людини - важливий і корисний документ. Але в ньому говориться про людей загалом - і жодного слова про дітей.

І тільки 20 листопада 1989 р. країни світу підписалися під Конвенцією прав дитини. Україна приєдналася до Конвенції у 1991 році. Згідно з Конвенцією Україна у квітні 2001р. прийняла Закон про охорону дитинства.

Як зазначається в документі, кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. Кожна дитина має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження та насильства.



Діти були і залишаються  найдорожчим скарбом, гордістю і надією держави. Ми хочемо, щоб наші діти були здоровими, щасливими і розумними,  жили в мирі, радості й були  впевнені в завтрашньому дні.

Діти - наше майбуття,

Нема світлішого нічого в цілім світі,

Як сонце ясне й чисті небеса.

Нема нічого кращого, як діти,

Бо в них любов, надія і краса.

Бо в них найкращі наші сподівання,

Вершина, може, нашого буття.

Тому-то ми без зайвого вагання

За них віддати можемо життя.

Готові зірку зняти з небосхилу

І прихилити небо голубе,

Щоб тільки дітям у житті щастило,

Бо в дітях ми продовжуєм себе.

Дивимось на діток - серденько радіє,

Такі красиві, гарні всі такі.

А значить, люди, є у нас надія,

Бо діти мудрі - наше майбуття.

Бо ж наші діти - це і є життя!

Для них ми небо можем прихилити,

Для них ми зробимо на світі все!

Бо ми дітей уміємо любити,

І хай там час нас крутить і несе,

А ми у дітях лишимо найкраще,

І найцінніше, що у всіх нас є.

Їх ми не кинемо напризволяще,

Передамо найкраще їм своє,

Що є в народу: добрість і звитягу,

Любов і волю, щирості слова,

Гостинність, мудрість, силу і відвагу,

І гострий розум, доблесні діла,

І прагнення до знань, нам притаманне,

Допитливість, що в українців є.

І ставлення до всіх своє гуманне,

Й місця, де журавель водичку п’є.

І рідну мову нашу калинову,

Казки і думи, жарти і пісні.

І нашу чисту душу світанкову,

І наші мрії світлі і ясні…

(З просторів інтернету)

Сьогодні діти України зустрічають Всесвітній день дитини під обстрілами ракет, бомб, мін, снарядів російської армії. Українські діти страждають від російської агресії, спрямованої на знищення української нації. Російська армія намагається залякати, ганебно наносячи ракетні удари по цивільних будинках і закладах освіти, цілеспрямовано знищуючи об’єкти енергетичного забезпечення, залишаючи без тепла і світла лікарні, дитячі садки, школи! Але ворог ніколи не здолає того патріотизму, який з кожним підступним ударом лише зміцнюється у свідомості українських дітей!

Бажаємо нашим діткам миру і спокою,  доброти і розуміння, нехай їхні мрії завжди збуваються. Зичимо вам, любі діти, якомога більше щирих усмішок, приємних несподіванок, веселих та надійних друзів. Щастя вам, чистого і мирного неба, сонячних ранків, світлих і неповторних вражень, здоров’я та удачі на життєвих дорогах!




Немає коментарів:

Дописати коментар