четвер, 21 березня 2024 р.

 

«Лялька - символ і забавка»

(до Міжнародного дня лялькаря)

21 березня - день улюбленців всіх дітей, умільців створити казкову атмосферу і подарувати ляльці динаміку і характер - Міжнародний день лялькаря.

Рішення про святкування цього дня ухвалили у 2002 році, і з того часу щороку 21 березня по всьому світу вшановують акторів-ляльководів та майстрів-лялькарів.

Ці люди дарують радісні емоції дітям і дорослим, про них пишуть книжки, їхнім мистецтвом захоплюються. І це попри те, що зазвичай вони залишаються в тіні своїх героїв!

Лялька - одна з найдавніших іграшок людства, її справедливо називають суперіграшкою, оскільки протягом тисячоліть вона не втрачає свою актуальність.  Вона супроводжує людину протягом усього життя: у дитинстві - це одна з улюблених забавок, приємний подарунок, а з часом - цікавий сувенір, пов’язаний із театральною грою, вітринним мистецтвом, художньою творчістю.

Історія ляльки є невід’ємною частиною історії культури суспільства. Для кожної історичної епохи характерні свої ляльки,  вони є відображенням  історичного проміжку часу в якому їх виготовляли.

В цей день ми запросили маленьких користувачів з нашої студії «Арт-Лайк» на майстер-клас по виготовленню м’якої іграшки «Весняна пташка » до відділу обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г.Короленка».  Діти дізналися про важливість лялькового мистецтва, як частини світової культурної спадщини, та виготовили декоративну іграшку власними руками.




 Саме від лялькаря залежить характер, настрій, емоції казкових персонажів. Адже уміння подарувати потрібну атмосферу - це дійсно мистецтво, що заслуговує на оплески!


Немає коментарів:

Дописати коментар