суботу, 2 березня 2024 р.

 

«Міцний талант прозаїка-оповідача»

(літературна візитка  до 95-річчя від дня народження Федора Тютюнника)

Народився 4 березня 1929 року в с. Шилівка Зіньківського району. Двоюрідний небіж Григорія й Григора Тютюнників. Закінчивши Шилівську семирічку, пішов навчатися у Зіньківську середню школу №1, після школи відразу вступив до Київського, а потім перевівся до Харківського політехнічного інституту, який закінчив у 1954 році за спеціальністю   інженер по хімічному устаткуванню. Працював майстром, старшим інженером-конструктором, науковцем.

Але так склалася доля, що потяг до творення, дух творчості став провідним у його житті. У 1964 році новелою "Кура" Федір Тютюнник дебютував на сторінках газети "Літературна Україна". А потім були публікації в журналах "Дніпро", "Вітчизна", "Ранок", "Літературна Україна" під псевдонімом Лісовий.

У 1967 році виходить перша збірка оповідань "Співуче джерело". А в 1968 році він став членом Спілки письменників України. Великою популярністю серед читачів користувалися збірки новел "Співуче джерело", "Зелений легіт" . У 1976 році Федір Григорович став лауреатом обласної премії П.Артеменка за збірку повістей та оповідань "Осінь пахне криницею". Письменник мав міцний талант прозаїка-оповідача, дуже точного в деталях спостерігача сільського життя, а надто - був гарним стилістом і пейзажистом.

Федір Григорович Тютюнник був членом редакційної групи по написанню історії Зіньківщини. У 1989-1991 роках письменник працював у редакції Зіньківської районної газети і до останніх днів не поривав з нею зв'язків.

     Не судилося, на жаль, завершити свій задум, написати історію роду Тютюнників. Якраз у день 74-річчя трагічно обірвалося його життя під колесами несамовитого авто на сільській вулиці  Полтавщини.

     Книги Федора Григоровича відтворюють життя у всіх його гранях. 

Немає коментарів:

Дописати коментар