четвер, 24 листопада 2022 р.

 

Людської пам’яті мости

(День пам’яті жертв голодоморів)



На днях вся Україна буде вшановувати пам’ять жертв Голодомору 1932 – 1933 років. Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок – Голодомор, який призвів до небачених безневинних жертв.

Пам'яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932 – 1933 роках. Пам’яті українських сіл і хуторів, які щезли з лиця землі після найбільшої трагедії XX століття, присвячуються виставка інсталяція–реквієм «Людської пам’яті мости», яка діє у читальному залі відділу обслуговування дітей КЗ «Зіньківської публічної бібліотеки ім. В.Г. Короленка».



"Голодомор 1932-1933 рр. Причини, жертви, злочинці", Андрій Куліш

Голодомор українців 1932-33 pp. є найбільшою трагедією і найтяжчим злочином за всю історію людства. На найродючіших у світі землях, в урожайний рік, було вбито, за різними оцінками, від 7 до 12 млн. чоловік. Кількість жертв у справжній війні проти селянства перевищувала загальну кількість загиблих у всіх країнах під час першої світової війни. Про перебіг голодомору написано понад 10 тисяч статей, свідчень, документів, досліджень науковців.



Книга «33-й: Голод: Народна Книга-Меморіал» — найбільш повне документальне джерело, в якому зібрано свідчення очевидців про Голодомор в Україні.

З початком впровадження політики «гласності» в Радянському Союзі у другій половині 1980-х років українські активісти (журналісти, історики) почали збирати та публікували свідчення людей, що пережили голодомор. Великий внесок у цьому належить дослідникам Володимиру Маняку та Лідії Коваленко, які записали близько шести тисяч свідчень про голод-геноцид та інші насильства над народом. Більше тисячі таких свідчень та різноманітні архівні матеріали увійшли до їхньої книги «33-й: Голод: Народна Книга-Меморіал». Два роки пішло у них, щоб видати книгу.

Матеріали в Книзі-Меморіалі згруповано за тодішнім (початок 1930-х років) адміністративно-територіальним поділом Української РСР, яка складалася із семи областей: Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Київської, Одеської, Харківської та Чернігівської.

На жаль, передчасна смерть обох дослідників перервала цю працю. За цю книгу автори отримали (посмертно) у 1993 р. Державну премію України імені Тараса Шевченка.



Націона́льна кни́га па́м'яті же́ртв Голодомо́ру 1932—1933 рокі́в в Украї́н

Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932—1933 років в Україні складається із загальнонаціонального тому та 18 регіональних томів, які підготовлені в регіонах, що постраждали від Голодомору 1932—1933 років в Україні: Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській областях та в м. Києві.




"Я приніс Вам хліба, мамо..." Голодомор 1932-1933

Ця книжка — правдива, хвилююча розповідь про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні. Її задум виник ще на початку 90-х років, коли на Українському радіо прозвучала серія передач, присвячених цій страшній сторінці нашої історії. Тоді ж було започатковано конкурс літературних творів, які писали школярі, використовуючи спогади, розповіді, документальні свідчення про трагедію своїх рідних і близьких, безпосередніх учасників подій. Листи, що надійшли на адресу радіо і видавництва «Веселка», стали документальною основою цього видання, проілюстрованого і доповненого учнівськими малюнками, фотодокументами, історичними і науковими матеріалами.




Хай у кожному місті й селі, у кожній оселі, у кожній родині старий і малий схилить голову перед пам’яттю невинно убієнних голодом-геноцидом і  поставить свічку перед образом Божим.



Немає коментарів:

Дописати коментар