четвер, 10 листопада 2022 р.

 

   «Казкова мозаїка Астрід Ліндгрен»

             (до 115-річчя від дня народження, швецької дитячої  письменниці)

        (  Майстерня радості )

   

 У 2022 році виповнилося 115 років від дня народження відомої шведської казкарки Астрід Ліндгрен – однієї з кращих казкарок Скандинавії. Народилася Астрід 14 листопада 1907 року в Південній Швеції у невеликому містечку Віммербю провінції Смоланд у селянській родині. У дитинстві Астрід була оточена фольклором, жартами, казками, історіями, які вона чула від батька або від друзів, які потім лягли в основу її власних творів.


   
Астрід Ліндгрен прожила довге і дивне життя, наповнене радісними і сумними подіями, вона відома світові насамперед, як автор книг для дітей, яка подарувала безліч цікавих персонажів, таких як Карлсон, Пеппі Довгапанчоха, Еміль і Калле Блумквіст. Хоча варто відзначити, що крім літературного життя Астрід була активна і в соціальному: вона була одним з лідерів екологічного руху в країні і була щедрим меценатом.



        Тисячі шведських дітей виросли, слухаючи по радіо книги Астрід Ліндгрен у авторському виконанні. Її голос, її обличчя, її думки, її почуття гумору були знайомі ще з 50-х - 60-х років, коли вона вела на радіо та телебаченні різні вікторини та ток-шоу. Роботи Ліндгрен були відзначені премією ім. Г. К. Андерсена, орденом Усмішки, орденом Нільса Гольгерсона, Премією Льюїса Керролла.

    Письменниця померла 28 січня 2002 року в Стокгольмі. Астрід Ліндгрен належить до найбільш відомих у світі дитячих письменників. Її твори сповнені фантазії і любові до дітей. Багато з них перекладено на 70 мов і видані більш ніж у 100 країнах. У Швеції вона стала легендою, оскільки розважала, надихала і втішала не одне покоління читачів, брала участь у політичному житті, змінювала закони і, що найважливіше, помітно вплинула на розвиток дитячої літератури.

   Бібліотекар відділу обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка»  Інна Лисак  провела з маленькими користувачами, які тимчасово знайшли прихисток в нашій громаді, дитячу тест-вікторину та майстер-клас про дивовижного літературного героя, чоловіка в міру вгодованого і в самому розквіті сил, Карлсона, що діє в повісті шведської письменниці Астрід Ліндгрен «Малюк і Карлсон, який живе на даху».






Мультик «Карлсон, що мешкає на даху»



Немає коментарів:

Дописати коментар