вівторок, 29 листопада 2022 р.

 

Казкова спадщина-Вільгельма Гауфа

(220 років від дня народження, німецького письменника, казкаря)


До плеяди знаменитих німецьких казкарів відноситься й письменник-романтик Вільгельм Гауф (1802-1827). 

Коротке життя Вільгельма Гауфа було насичене не зовнішніми подіями, а невтомною творчою працею, внутрішнім напруженням. Він походив з родини німецького чиновника, рано залишився без батька і провів дитинство у родичів. Вільгельм Гауф дуже багато читав, а вечорами переповідав прочитане домашнім, намагаючись привести все до гармонії, до щасливого кінця.

Хлопчик закінчив теологічне (богословське) відділення університету, захоплювався античною літературою та історією. Згодом служив домашнім учителем в родині відомого мецената, де і почав писати книжки: історичні романи, казки, гуморески. Він дуже цікавився фольклором, ретельно його збирав і вивчав.

За неповних чотири роки літературної діяльності, що передчасно обірвалася, він встиг опублікувати книгу віршів, три романи, кілька коротких повістей і два томики “Альманаху казок” .

Гауф зібрав і обробив велику кількість казок, прагнучи внести поезію у буденне життя пересічної людини. “Світ дорослих,- говорив він,- давно втратив довіру до прекрасної королеви Фантазії та її доньки – Казки”.



Вільгельм Гауф багато подорожував, в одній з подорожей письменник важко захворів, повернувся додому і невдовзі помер від тифу, не доживши всього 11 днів до свого 25-го дня народження. Нестаріюча життєва мораль, уплетена в цікаві сюжети, багатство фантазії, чудесні перетворення – все краще, що є в його казках, залишилося дітям.

З його казок відділом обслуговування дітей КЗ «Зіньківської публічної бібліотеки ім. В.Г. Короленка» діє альманах казок Казкова спадщина-Вільгельма Гауфа (220 років від дня народження, німецького письменника, казкаря).

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар