понеділок, 7 листопада 2022 р.

 

Мова наша наймиліша в світі, збережіть її у серці діти!

(Мовознавчий турнір)




         Мова – це великий дар природи. У світі налічується близько 3 тисяч мов. І у кожного народу вона своя. І серед них – ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська мова. Слово – це те, що дає можливість висловити свої почуття, думки. Наша мова – українська, тому що наша земля – Україна. Мова живе в піснях, переказах, легендах, в історії нашій і сьогоденні. З великою любов`ю і так просто, і зворушливо Т.Г. Шевченко написав:

«Ну що б, здавалося слова... Слова та голос – більш нічого,

А серце б'ється – оживає,  Як їх почує!»

         Щорічно 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови, запроваджений у 1997 році Указом Президента України.

Вивчайте мову українську

Дзвінкоголосу, ніжну, чарівну,

Прекрасну, милу і чудову,

Як материнську пісню колискову.

 ( А.Каніщенко)

         Бібліотекарем відділу обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка» Валентиною Мирошніченко було проведено мовознавчий турнір «Мова наша наймиліша в світі, збережіть її у серці діти!»  в якому прийняли участь учні Зіньківського опорного ліцею №1 Зіньківської міської ради, 5-б класу.

         Діти розділилися на 2 команди («Джура» і «Переможці»).

         Мовознавчий турнір мав 8 конкурсів, в яких учні продемонстрували відмінні знання з української мови.

         Оцінювали мовознавчий турнір  журі: Гріненко Наталія (класний керівник 5-б класу) та Житник Ольга (бібліотекар ЗПБ).













         Пишаюся тим, що ми українці. Любимо й цінуємо рідну мову. Але розуміємо, що цього замало. Треба ще багато в житті зробити для її піднесення. Тому саме на вас, діти, лежить відповідальність дбати про рідну мову, допомогати їй розвиватися, бо саме нам випала велична місія підняти Україну до світових вершин, вивести її шляхом незалежності у число могутніх країн.

         Учні ознайомилися з книгами, які були представлені на перегляді літератури «Мово рідна, слово рідне, хто вас забуває, той у грудях не серденько, а лиш камінь має».






         Переможцями нашого мовознавчого турніру стала команда «Джура», але дружба завжди перемагає і за активну участь та відмінні знання з української мови діти отримали заохочувальні призи.




         Завершився наш турнір словами Олеся Гончара: «Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її».

Бережімо, шануймо, любімо, вивчаймо рідну мову – цей невмирущий голос України!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар