субота, 3 грудня 2022 р.

 

    «Григорій Сковорода – мандрівний учитель життя»

        (до 300-річчя від дня народження Г.С. Сковороди)


Цього року виповнюється 300 років з часу народження на нашій землі великого сина українського народу, мислителя, філософа, письменника, педагога Григорія Савича Сковороди. Він, і через три сотні літ від дня народження, залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу. Прилучитися до його мудрості, світлого поетичного слова справа честі для нас.

Сьогодні ми маємо щасливу нагоду подорожувати стежками його життя, перечитати сторінки його творів. Двадцять п'ять років мандрував дорогами України незвичайний подорожній.


За способом життя — чернець без ряси, мандрівник, самітник.

За способом мислення — філософ, богослов, містик, єретик.

За способом діяння — учитель, письменник, проповідник, «мандрівний університет». Великий оригінальний чоловік

Його вітали  єпископи, сільські священики і звичайні прості люди, прикуті своїми обов'язками до монастирів, церков, сіл, пасік, хуторів. Кого вони бачили в Сковороді — паломника, прочанина, музику, дивака, невдаху, порадника чи пророка?

Григорій Савич мав рацію: увесь світ і досі “ловить його високу філософію”, і відверто скажемо – і донині не може сповна її осягнути.

Відділом обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека» було проведено літературну подорож «Григорій Сковорода – мандрівний учитель життя» (до 300-річчя від дня народження Г.С. Сковороди). Під час заходу пролунала повітряна тривога, для безпеки дітей ми перейшли до укриття.





Пізнаймо ж Григорія Сковороду – у нім же пізнаємо себе, свій народ, свої духовні цінності.

Ревнитель істини й духовного буття,

Він мудрий словом, розумом, життям,

Прихильник простоти й найвищої свободи,

Він щирий друг, йому убогість не біда.

 Досяг верхів наук, пізнавши дух свободи.

 Достойний приклад всім серцям – Сковорода.

Великий мандрівник України продовжує нескінченні мандри до читачів нових епох і цьому вічному шляху Г. Сковороди немає кінця, бо кожне його слово звернене до серця та душі людини. Сковорода ніс у народ слово про щастя для всіх і кожного. Ці прагнення разом із закликом до духовного удосконалення людини заповідав нам геніальний поет і філософ.


                                 https://www.youtube.com/watch?v=S2EBBaC3Ulw&t=20s


Немає коментарів:

Дописати коментар