вівторок, 5 грудня 2023 р.

 

«Він вночі мандрує, сном і казкою чарує»

(до Дня святого Миколая Чудотворця)

        День святого Миколая є невід’ємною частиною української культури. Традиція святкувати його відроджується по всій Україні, а дітлахи нетерпляче чекають подарунків на свято.

До святого Миколая кожна дитина пише листа з побажаннями отримати омріяне в подарунок. І якщо хлопчик чи дівчинка поводилися чемно увесь рік, не робили поганих вчинків, під подушку кожному з них Миколай приносить подаруночок, а тим, хто був неслухняним, різочку - як своєрідне попередження, що настав час замислитися над своєю поведінкою й виправитися.

Українці з давніх часів вважають Миколая заступником простого люду, особливо несправедливо скривджених. А ще він опікується тими, хто подорожує, та моряками. У нас це святого називають «скоропомічним» - адже Миколай завжди спішить на допомогу тим, кому вона потрібна.

         Ікона Чудотворця була на кожній чайці запорозьких козаків, рибалки Причорномор’я жертвували йому перший улов, а під час бурі виносили на палубу образ і служили перед ним молебень. Чумаки зображували Миколая на сушеній рибі, найчастіше - камбалі, та брали з собою в дорогу до Криму.

         У давнину на Миколая укладалися договори й угоди, бо всі були впевнені, що в цей святий день ніхто не зважиться на обман. А ще зі свята Миколая в українських містах починали працювати ярмарки. Доброю традицією було миритися зі всіма нажитими ворогами, забуваючи про минулі образи та суперечки. В це свято потрібно було скористатися останньою можливістю віддати борги.

Напередодні свята у відділі обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г.Короленка»  було проведено майстер-клас  «Чарівний чобіток для Святого Миколая», на якому наші творчі читайлики проявили фантазію та самостійно виготовили чобіток для святого, отримали нагороду від Миколайчика, а також познайомилися з традиціями святкування свята в Україні. 




     Бажаємо, щоб святий Миколай наповнив ваше життя добром, радістю та світлими миттєвостями! Добра вам, щастя і любові, теплих сімейних посиденьок і довгоочікуваних солодощів під подушкою.  Нехай це свято принесе у наші оселі довгоочікуваний мир, спокій, достаток та затишок! Нехай завжди з вами будуть світла надія та міцна віра у перемогу!





Немає коментарів:

Дописати коментар