середу, 13 грудня 2023 р.

    

 

Польська книга. Читають всі!

(гучні читання)




     Відділ обслуговування дітей КЗ « Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г. Короленга» взяв участь у проєкті «Польська полиця в Україні», ініційованого Український інститут книги (УІК) спільно з Інститутом книги Польщі Instytut Książki за підтримки Міністерства культури та національної спадщини Польщі Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego та  Міністерство культури та інформаційної політики України.    

Нещодавно за результами проєкту фонд відділу збагатився 4 примірниками книг відомих польських письменників в україномовному перекладі. З метою популяризації і підтримання дитячого читання, маленькі користувачі нашої книгозбірні  долучились до гучних читань «Польська книга. Читають всі!».

         Цікавою для найменших читачів є книга Дороти Тераковської «Дочка Чарівниць». Цю книгу можна назвати романом-казкою, бо вона охоплює велику частку життя головної героїні, що постає перед нами Дитям, Дівчинкою і Панянкою. Дорослішаючи, вона змінюється, вивчає себе і навколишній світ, у якому панують зло, насилля, зневага, бундючність Загарбників. Під опікою Чарівниць Дитя-Дівчинка-Панянка виростає й пізнає свій народ, щоб здійснилося пророцтво Пісні Єдиної…

         Також цікава книга Юстини Беднарек «Неймовірні пригоди десятьох шкарпеток (чотирьох правих і шістьох лівих)» від видавництва «Урбіно».

Книжка містить десять оповідань, героями яких є різнокольорові шкарпетки. Кожна з них з тих чи інших причин вирішила шукати щастя поза світом брудної білизни. І в кожної були різні пригоди: одна стала політиком, друга- детективом, а третя - втішала хворих дітей. Виявилося, що навіть без пари кожна з них була для чогось корисним.

Автор також торкається багатьох інших, не менш важливих тем, таких як наука толерантності, допомога тим, хто у біді тощо. Кожна з історій має свою неповторність.

          Приємно здивувала  книжка   Катажини Ририх «Лопушане поле». Дітлахи зі звичайного подвірʼя чи не щодня стають свідками незвичайних подій! Та хіба може бути інакше, якщо в сусідньому будиночку живе Чарівниця, у якої, звісно, є чорний кіт, а в гості приходить таємничий д-р А. Кула, гонихмарник Тимофій і пані Дора, яка багато років безуспішно подає заяву до Товариства Чарівниць, але їй постійно відмовляють (не годиться майбутній чарівниці віддавати перевагу пилососові над мітлою!). Щодня тут стаються дива: хтось перетворюється на жабу, кіт грає на акордеоні й примушує гойдалку шалено витанцьовувати, у шкарпетці росте космічна чорна діра, дітей скрізь супроводжує химерна Цифра, а над подвірʼям спалахує нова зірка… Ну хіба можна життя в будинку край Лопушаного Поля проміняти на життя в «Елітному», - дуже дорогому, але такому нудному й передбачуваному житловому комплексі?

          Книга відомого польського письменника і педагога Януша Корчака «Кайтусь-Чарівник. Банкрутство малого Джека. Коли я знову стану малим»  найбільше сподобалася хлопцям. Ці романи Я. орчака вперше перекладено українською.

         Чого може досягти розумний і допитливий хлопчик, якщо матиме чітку мету і, головне, величезне бажання вчитися й наполегливо працювати задля її здійснення? Юним героям романів Януша Корчака нескладно відповісти на це запитання. Наприклад, можна створити у класі кооператив, як це зробив Джек, або, як Кайтусь, стати справжнім чарівником! Хлопчики відчують і радість перемоги, і гіркоту поразки, поступово дорослішаючи на шляху до втілення заповітної мрії. Натомість сам автор, зачаклований гномом, знову стане дитиною і спробує пригадати, якими насправді великими та серйозними можуть бути клопоти й турботи маленької людини.

          Після прочитаного діти висловлювали свої думки і ділилися враженнями. Голосні читання творів пробуджують у дітей інтерес до читання, спонукають їх до читацької культури спілкування.



А ще завдяки цим книгам наші маленькі користувачі знайомляться з визнаними авторами польської літератури, відкривають для себе цікаві сторінки європейської культури.


Немає коментарів:

Дописати коментар