понеділок, 22 березня 2021 р.

Відкриття Тижня дитячого читання.

У відділі обслуговування дітей КЗ "Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г.Короленка" відбулося відкриття Тижня дитячого читання. Запрошуємо своїх маленьких читачів відвідати бібліотеку та ознайомитися з творчістю сучасних дитячих письменників.

Нові імена в українській літературі.



Сьогодні в Україні видається величезна кількість прекрасних дитячих книг. Старі добрі казки, нові історії про улюблених героїв, яскраві перевидання дитячої класики з сучасними ілюстраціями - безліч українських дитячих книг тільки й чекає свого часу, щоб порадувати свого юного читача. Але що робити якщо ви бажаєте прочитати дитячу книгу сучасного українського письменника? Як вибрати цікаву книгу  для дитини правильною українською мовою, добру, захоплюючу та смішну? На яких сучасних дитячих українських письменників-казкарів варто звернути свою увагу?

У фонді нашої книгозбірні ви зможете обрати собі книги за власним смаком.

                                                     


Андрій Кокотюха

Народився у місті Ніжині, в родині робітників.

Перший художній твір написав у віці 7 років. До 12 років читав і писав лише казки. Книги автора написані українською мовою, повні пригод і загадок.

Мріяв стати бібліотекарем. Працював збиральником меблів, робітником та муляром на будівництві. Закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Т.Г. Шевченка.

Дитячі детективи - тема  не менш серйозна, ніж детективи дорослі. Про це прекрасно знає Андрій Кокотюха - титулований автор великої кількості книг для дорослих, який подарував нам також і прекрасні дитячі книги. Андрій спеціалізується на детективних сюжетах, втім прекрасно себе почуває і в інших жанрах.




Кокотюха А. Таємниця зміїної голови. - К.: А-БА-БА-га-ЛА-МА-ГА, 2017. - 256 с., іл.

Кокотюха А. Таємниця козацького скарбу. - К.: А-БА-БА-га-ЛА-МА-ГА, 2017. - 224 с., іл.

Кокотюха А. Таємниця підводного човна. - К.: А-БА-БА-га-ЛА-МА-ГА , 2018. - 272 с., іл.

Серія книг "Таємниця козацького скарбу", "Таємниця зміїної голови" і "Таємниця підводного човни" заслужили любов і незмінний інтерес з боку юних українських читачів.

 


Сашко Лірник


Олександр Іванович Власюк, відоміший під ім'ям Сашко Лірник - казкар-лірник, інженер-будівельник та кораблебудівельник, колишній учасник київського гурту "Вій", сценарист, актор, телеведучий, автор телепрограм... Володар почесного звання "Заслужений працівник культури України". Володіє такими музичними інструментами, як колісна ліра, варган, бубон, гітара. Має учнів в Україні, Росії і США.

Народився Сашко Лірник 24 січня 1963 року в місті Умань. В інтерв'ю радіостанції "Голос Свободи" підтвердив, що приблизно у 1985-1997 проживав у Росії, в Мурманську, де створив українське земляцтво. Зрештою повернувся в Україну. Нині мешкає у Києві.




Лірник С. Казки Лірника Сашка. Т. 1. -  К.: Зелений Пес, 2018. - 72 с.; іл.

Лірник С. Казки Лірника Сашка. Т. 2. - К.: Зелений Пес, 2018. - 75 с.; іл.

Сашко - казкар-лірик, його казки, вірші та повісті для дітей та дорослих давно відомі і популярні у власному авторському виконанні автора, а видаватися почали зовсім недавно.

У казках Сашка Лірника - усе багатство душі і історії українського народу.

Рекомендуємо чудову книгу українських казок, яка так і називається "Казки Лірніка Сашка".

 


Сашко Дерманський


Сучасний популярний український письменник, він також відомий під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Дібров. Народився 28 листопада 1976 року в селі Гайворон, Володарського району на Київщині. За освітою – учитель української та зарубіжної мови та літератури, 1999 року закінчив Київський національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова. Викладає за фахом у Київському технікумі електронних приладів.

Із дитинства пробував писати вірші, часом пише й тепер, однак ставиться до них не так серйозно, як до прози. Перші вірші для малечі опублікував у дитячому журналі "Стежка", де довгий час працював літературним редактором. Творам письменника властиві яскраві і привабливі персонажі, веселі історії і захоплюючі пригоди, завдяки чому  читають їх на одному диханні.




Дерманський С. Чудове Чудовисько і Погане Поганисько. - К.: А-БА-БА-га-ЛА-МА-ГА, 2016. - 288 с., іл.




Дерманський С. Чудове Чудовисько в Країні Жаховиськ . - К.: А-БА-БА-га-ЛА-МА-ГА ,2016. - 278 с., іл.

Найяскравіші книги Сашка Дерманського «Чудове Чудовисько», «Стонадцять Халеп Остапа квіточки», «Бабуся оголошує війну», «Корова часу».

Багато книг автора відзначені популярними українськими та міжнародними літературними преміями. Крім прози, Сашко також пише й вірші.

 


Ірен Роздобудько


Народилася 3 листопада 1962 року у Донецьку. Закінчила факультет журналістики Київського Національного Університету. З 1988 року живе в Києві, де працювала в газеті «Родослав», коректором журналу «Сучасність», оглядачем на першому й третьому каналах Національної радіокомпанії, оглядачем у газеті «Всеукраїнські відомості», заступником головного редактора в журналі «Наталі», головним редактором у журналі «Караван історій. Україна» та журналістом у журналі «Академія».

Сучасна українська письменниця, відома як автор захоплюючих і чуттєвих жіночих романів.  Крім письменницької діяльності, вона ілюструє книги інших авторів, грає на гітарі і захоплюється вишивкою бісером.




Роздобудько І. Арсен. - Х.: Фоліо, 2017. - 155с.




Роздобудько І. Ґудзик: Роман. - Х.: Фоліо, 2008. - 222 с .

А з творчістю письменниці можна ознайомитися не тільки в форматі прози, а й у віршах.



Сайко Оксана

Оксана Сайко народилася 1 січня 1976 року у містечку Скалат на Трнопільщині.

Майбутня письменниця вже після закінчення школи мріяла опанувати фах журналіста. Батьки понад усе хотіли бачити доньку лікарем у майбутньому, то ж, дослухаючись їх порад, Оксана вступила до Львівського державного медичного коледжу.

Справно вивчившись та отримавши диплом медика, дівчина вирішила здійснити давню мрію і пішла здобувати вищу освіту до Львівського національно університету імені Івана Франка на факультет журналістики.

Раніше працювала у газеті "Літературний Львів", а у виданні "Арка" була редактором сторінки "Культура". Нині ж дописує у газети "Україна Молода", "Літературна Україна", співпрацює з журналом для підлітків "Сто талантів". Оксана Сайко — дипломант літературного конкурсу "Гранослов-2006", переможець конкурсу на найкращу повість від журналу "Дніпро"2009 року (повість "Волоцюги").




Сайко О. Новенька та інші історії. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2012. - 186 с.

У 2012 у "Видавництві Старого Лева" вийшла книга для підлітків "Новенька та інші історії", яка потрапила до довгого списку премії "Книга року БіБіСі 2012".

Зараз авторка підліткових оповідань працює над низкою нових творів.

Звичайно, цим  неможливо обмежити коло цікавих сучасних популярних українських дитячих письменників. Більш того - безсумнівно неможливо розповісти про  всіх сучасних дитячих авторів, які пишуть українською мовою.



Світ української літератури великий і різноманітний, українські народні та нові українські казки - кращі казки світу. А нові дитячі письменники з'являються в Україні постійно, так що стежити за українською дитячою літературою дуже цікаво.

Немає коментарів:

Дописати коментар