понеділок, 26 червня 2023 р.

 

Сторінки Конституції гортаємо – права й обов’язки вивчаємо

(правовий калейдоскоп до Дня Конституції України)

 


В Україні 28 червня відзначають державне свято - День Конституції.



         В цьому році виповнилося 313 років від дня укладення першої української Конституції. Її ще  називають “Конституція гетьмана Пилипа Орлика” та “Бендерська конституція”. Це видатна історична пам’ятка української та європейської думки XVIII ст., яка заклала підгрунтя українського конституціоналізму.

         Її назва: “Договори і Постановлення Прав і вільностей Війська Запорозького”.



         Цей договір був укладений 5 квітня 1710 року у місті Бендери між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною та козаками Війська Запорозького. Документ визначав взаємовідносини між гетьманом і козацькою старшиною, основи державного устрою України, права та обов’язки її станів у випадку відвоювання її територій від Московського царства та Речі Посполитої, а також проголошував причини переходу  Війська Запорозького під протекторат Шведського королівства.

         Положення Договору  виконувалися запорожцями до 1733 року, в час перебування Війська Запорозького в Олешках. Як зазначав український історик Дмитро Яворницький, в Олешківській Січі запорозькі козаки залишились вірними своїй релігії та своїм законам.

         Цей документ вважається пам’яткою української політико-філософської та правової думки, першою сучасною конституцією та основою багатьох світових конституцій, історики вважають його першою Конституцією України.



         Минали століття, багато чого довелося пережити українському народові на своєму історичному шляху і ось 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію.

         Цій події передували 6 років важкої праці, консультацій, криз і домовленостей.




         У ніч з 27 на 28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Документ отримав підтримку двох третин депутатського корпусу (315 народних депутатів). У ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалися нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної, Крим визнавався автономною республікою в складі України.

         Від початку ухвалення нинішній Основний Закон України змінювався кілька разів. При цьому в Конституції України 1996 року передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена.


Немає коментарів:

Дописати коментар