четвер, 6 липня 2023 р.

 

«Сонце зрання вигравало на Івана, на Купала»

(Свято Івана Купала)

Ой на Івана, ой на Купала

Ой, там дівчина квіти збирала.

Квітоньки збирала, віночок сплітала,

Та й на синю хвилю, на Дунай пускала.

Ось вже й настав другий місяць літа, а значить ось-ось всі відзначатимуть одне з найцікавіших свят у році - Івана Купала. Щороку, свято Івана Купала відзначають 7 липня. А точніше - в ніч на цю дату, адже гуляння розпочинаються ще увечері 6 липня і тривають всю ніч.

Свято Івана Купала, або як його ще називають Купайла, вважається язичницьким святом. Це свято полюбляють як дорослі, так і малі. Спочатку його відзначали в день літнього сонцестояння (зазвичай це 21 червня), коли ніч вважалася особливою, адже була найкоротшою в році. Після прийняття християнства на Русі це свято не зникло, а дещо змінилось. Дату свята змістили на 7 липня - день, коли християни східного обряду відзначають Різдво Іоанна Хрестителя.

У чарівну ніч, напередодні Купайла, виконувалося безліч обрядів, і всі вони були пов'язані з водою, вогнем і травами. Збирали квіти та трави, які мали цілющу силу: вважалося, що вони здатні врятувати людину від хвороб та недуг. А ще існувало повір'я, що в ніч на Івана Купала зацвітає папороть, і за ті, лічені хвилини, що цвіте квітка, можна побачити всі нечувані та невідані скарби що були глибоко заховані під землею.

Існував також звичай купатися. Хоча в деяких регіонах люди вважали таке купання небезпечним, оскільки на Івана Купала іменинником був сам водяний. А він не любить, коли люди лізуть в його царство та "каламутять" воду.

За народною традицією увечері 6 липня люди збираються на берегах водойм, влаштовують різні ігри, водять хороводи та співають народні пісні. Спалюють опудало з соломи, знищують купальське деревце. Символом свята є багаття, через яке дівчата з хлопцями увечері стрибають.



Молоді дівчата плетуть вінки з квітів і трав та пускають їх по воді із запаленою в центрі свічкою. Дівчина, чий вінок пропливе якнайдалі зі свічкою, що палає, незабаром зустріне свого милого.

Відділом обслуговування дітей КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка» було проведено бібліотечний бульвар «Сонце зрання вигравало на Івана, на Купала» в міському дитячому парку. Діти ознайомились з історією свята Івана Купала та приняли участь в майстер класі « Папороть-квітка чарівна».






Нехай купальське вогнище очистить вас від усіх хвороб та негараздів, а легендарний цвіт папороті подарує віру в надзвичайне та дивовижне.

З днем Івана Купала!


Немає коментарів:

Дописати коментар