пʼятниця, 2 червня 2023 р.

 

На Трійцю – завивають вінки та водять «тополю»

(народознавчий калейдоскоп)

Вітаєм з Трійцею Святою,

Бажаю миру і спокою,

Щоб небо було тільки ясним,

А життя світлим та прекрасним

 


         Трійця або Зелена неділя - одне з головних християнських свят, яке відзначається через сім тижнів після Великодня, тобто на 50-ий день. Із давніх-давен цього дня прикрашають житло гілками дерев, травами та квітами.

5 цікавих фактів

         На Трійцю в храмах правлять святкові служби. Під час них освячують зелень, яку потім несуть додому і прикрашають домівки. Особливою пошаною користувались обереги, сплетені напередодні свята з лікарських трав і освячені на Трійцю. Вони ще довго зберігались у домі поблизу ікон.

Табу на купання

         Напередодні Трійці всі ретельно прибирають домівки та чепуряться самі, а от в три дні Зелених свят це робити заборонено. За народною легендою, купання в річці може розбудити русалок, котрі затягнуть плавця на дно водойми.

Табу на фізичну працю

         На Трійцю, як і на великі свята, не можна працювати на городі, прибирати в домі, шити, прати, лагодити щось. Краще взагалі відмовитися в цей день від фізичної праці.

Родина за столом

         На Трійцю найкраще зібрати усю родину за столом, у центрі столу поставити букет із живих квітів та зелені. Господині у всі часи готували різні смачні страви до святкового столу та запрошували родичів у гості. Вся родина бажає один одному здоров’я та довгих років життя.

Голуб – символ свята

         В Україні символом Святого Духа вважається білосніжний голуб. У деяких регіонах країни на Трійцю випікають святкове печиво у формі білих голубів. У різних країнах Європи є свої традиції та особливості, пов’язані із цим святом. Наприклад, в Італії, троянду, розділяють на пелюстки та розкидають по своєму житлу, як ми розкидаємо усю зелень.




         Язичницькі традиції тісно проникли в християнство, тому і свята відзначаються з дотриманням різних обрядів, які корінням сягають часів до хрещення Русі. Згідно з народними традиціями Свята Трійця починається за тиждень до її початку. Цей тиждень називається в народі – Зеленою неділею. Дівчата, виходячи в поле на 2 і 3 день цього тижня, і збирають різні трави і квіти – барвінок, любисток, полинь, ромашки і плетуть вінки для кожного члена сім’ї. Заносять їх у будинок і спостерігають, якщо до неділі вони зберігають свою свіжість і красу, значить їх власникам жити довго і в міцному здоров’ї. З давніх-давен символом свята Дня Святої Трійці вважається береза. Це дерево першим стає зеленим і за народними повір’ями має гарну енергією, силу зростання. У свято прикрашали гілочками берези вікна, двері, ворота. Підлоги встеляли травою, будинок прикрашали польовими квітами. Березові гілочки приносили з собою на службу до церкви для освітлення. Дівчата вбиралися, прикрашали волосся вінком з квітів і гілочок берези, і йшли водити навколо берези прикрашеної стрічками хоровод. З настанням вечора берізку розряджали і йшли до річки пускати по воді віночки, за якими судили про своє майбутнє: потонув - не чекай нічого хорошого; прибився до берега - закохаєшся; далеко поплив - вийдеш заміж.




Немає коментарів:

Дописати коментар